DRAMA NA MALTI: Otmičari oteli avion, prete da će se RAZNETI BOMBOM (FOTO)

Foto: Rojters

Foto: Rojters

Putnički avion na letu iz Libije otet je i preusmeren ka Malti, gde je i sleteo. Ovu informaciju na svom Tviter nalogu objavio je premijer Malte Džozef Muskat. On je ubrzo nakon toga razgovarao sa libijskim premijerom Daezom al-Seradžom.

Šta znamo do sada:

[adsenseyu4]

  •  Libijski avion otet je tokom domaćeg leta iz Sabe do Tripolija
  • Otmičari su preusmerili avion ka Malti
  • Jedan od otmičara naoružan je ručnim graanatama i preti da će se razneti
  • Zahtevi otmičara još nisu poznati
  • Avion na Međunarodnom aerodromu na Malti opkolili su specijalci i policija
  • Otmičari su pristali da oslobode sve putnike, ali će zadržati članove posade
  • Oslobađanje putnika vrši se u grupama

“Rojters” je naveo da dvojica otmičara prete da će razneti avion bombom. “Tajms of Malta” prenosi da su otmičari pristali da oslobode svih 111 putnika iz aviona, ali da su zadržali članove posade. prva grupa od 25 putnika, u kojoj su žene i deca, uspešno je evakuisana iz aviona.

S druge strane, prema pisanju portala “Times of Malta”, u pitanju je samo jedan otmičar, koji je navodno “pristalica Mohameda Gadafija”, i koji je naoružan sa nekoliko ručnih granata.

“Al Arabija”: Traže oslobađanje Gadafijevog sina

Otmičari libijskog putničkog aviona traže od vlasti da oslobode iz zatvora sina ubijenog predsednika Moamera Gadafija.

Pozivajući se na libijske medije, “Dejli mejl” piše da otmičari traže oslobađanje Saifa al-Islama iz zatvora.

List “Al arabija” tvrdi da su u avionu i članovi libijskog Predstavničkog doma.

Premijer Malte Jozef Muskat potvrdio je ranije da je oteti libijski avion sletio na Maltu sa 111 putnika, među kojima je i jedna beba.

U pitanju je avion “erbas A320”, a u njemu se nalazi 111 putnika i sedam članova posade. Avion je, prema pisanju “Malta tudej” portala, sleteo na aerodrom u Malti. Premijer Džozef Muskat na Tviteru je objavio da se u avionu nalaze 82 muškarca, 28 žena i jedna beba.

Pilot otetog aviona javio je pre sletanja kolegama iz kontrolnog tornja da je avion otet, a kako navodi “rojters” pozivajući se na izvore iz libijske policije, pilot je dugo pokušavao da ubedi otmičare da avion ipak sleti u Tripoli. Međutim, kada su mu zapretili da će se razneti bombom, bio je prinuđen da preusmeri letelicu ka Malti.

[adsenseyu1]

Isti portal navodi da je otmičar rekao da će pustiti sve putnike ukoliko se ispune njegovi zahtevi. Međutim, za sada nije poznato šta je tačno tražio od policije.

Foto: Reuters

Motori otetog aviona i dalje rade, a specijalci i policija su okružili letelicu.

Policijske i spasilačke službe su u stanju pripravnosti. U pitanju je let 8U209 “Afrikija ervejza”, koji je inače trebalo da leti na domaćoj liniji iz grada Sabe na jugozapadu Libije do Tripolija.

– Tačno je da je letelica iz Libije nezakonito sletetla na teritoriju Malte. Međutim, za sada je prerano donositi bilo kakve zaključke, sve dok ne saznamo više informacija o razlozima takvog događaja – kratko je saopštio portaprol Međunarodnog aerodroma na Malti.

U međuvremenu, svi letovi sa Međunarodnog aerodroma na Malti su suspendovani. Na pisti se nalaze avioni “Lufthanze” i “Rajanera”, u koje su se putnici već ukrcali. Međutim, sva je prilika da će u letelicama provesti daleko duže vremena nego što su planirali.

[adsenseyu1]

Devet letova za Maltu iz evropskih prestonica već je preusmereno ka Kataniji nakon saznanja da je došlo do talačke krize.

Preusmereni letovi za Maltu

Foto: screenshotPreusmereni letovi za Maltu

U međuvremenu se na Tviteru oglasila i Mari-Luis Koleiro, predsednica Malte, koja je apelovala na sve da “ostanu mirni i prate uputstva i informacije iz policije”.

Prva otmica na Malti još od 1985.

Poslednja velika otmica aviona na Malti desila se 1985. godine, kada je avion “boing 737” kompanije “Idžipt er” preusmeren iz Egipta ka Malti. Skoro 24-časovna drama završila se masakrom kada su 62 egipatska komandosa uletela u avion. Dvojica otmičara su ubijena, dok je jedan preživeo.

Pre 43 godine, tadašnji premijer ostrvske države Dom Mintof uspeo je da pregovara i oslobodi 247 putnika i osam stjuardesa koje su kao taoce držali palestinski teroristi. Oni su oteli avion koji je poleteo iz Iraka, a pristali su da oslobode taoce u zamenu za gorivo. Avion je zatim ponovo poleteo sa Malte, ali su se otmičari ubrzo predali.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor:Vladimir Filipović,Blic.rs)

[adsenseyu2]