DRAMA NA JARINJU: Naoružani Albanci držali sat i po vremena ministra u Vladi Srbije na administrativnom punktu

Kosovo

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Ministar prosvete u Vladi Srbije Mladen Šarčević zadržan je sat i po vremena tokom prelaska administrativnog punkta kod Jarinja, prilikom ulaska na Kosovo i Metohiju, gde je obišao Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Prema rečima ministra Mladena Šarčevića, iako su uredno najavili delegaciju i dobili obaveštenje da je sve u redu na Jarinju su zadržani sat i po vremena.

– Danas za malo da ne dođemo. Posebno mi je čudno što smo mi u Beogradu pre mesec i po dana imali samit ministara regije, gde su bili ministri takozvane ili kako god vlade Kosova, i bili vrlo uvaženi – rekao je Šarčević na početku razgovora sa članovima Rektorskog kolegijuma u proširenom sastavu.

Ministar je rekao da je bitno da Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ima normalan razvoj.

– Mi u bilo kom odnosu i pritiscima iz Brisela ne posustajemo u priči priznavanja bilo kojih diploma dok se god i naš univerzitet smatra nepriznatim sa aspekta ljudi koji žive južno od mosta – naveo je Šarčević.

BULATOVIĆU PREPUKLO SRCE ZA BOŠKOM: Umro posle nekoliko dana od pomena sinu

Podsetio je da je Beogradski univerzitet osnivač mnogih fakulteta u regionu, počev od Ljubljane do Podgorice, Prištine, Sarajeva, i da niko ne može da mu zameri kada kaže da neko ko je matica visokog obrazovanja na Balkanu, bude u diskontinuitetu svog postojanja.

– Politika može svašta, da kaže da je sada i februar, ali fundamentalne stvari ne mogu da se ni diraju, ni menjaju, i to je ono što je kulturno i obrazovno nasleđe ovog područja, ko god živeo na njemu – naveo je Šarčević.

Primetio je da je kvalitet nastave prilično bolji u odnosu na ranije, dodajući da je prvi krug upisa protekao dosta optimistički a da će se u drugom krugu ostvariti zamišljene kvote upisa.

BOGAT ULOV CARINIKA NA GRADINI: Otvorili kofere jedne petočlane porodice iz Francuske, pa pronašli gomilu para

– Dogovorili smo otvoreni upis, što znači da će svi studenti koji žive na Kosovu i Metohiji imati pravo da studiraju na budžetu – pojasnio je ministar.

ministar

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Šarčević je najavio da se u Skupštini Srbije zavrašava usvajanje amandmana na Zakon o nauci i istraživanjima, sa mnogo boljim pozicijama, jer se radi o dvostrukom modelu finansiranja nauke kroz fond i projektno i institucionalno.

         

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas, Mediji)