Dr Mao tvrdi: Za 9 nedelja mogu da vam izrastu novi zubi!? (FOTO)

ljudi

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Sjajna vest za sve one koji pate od parodontoze ili su na neki način izgubili zube

Proteze i zubni implanti bi uskoro mogli da postanu prošlost, jer naučnici tvrde da postolji mogućnost da se u vilici pacijenta razviju novi zubi!

Do sada je jedina opcija da se izgubljeni zubi nadoknade bila proteza ili implant, ali budući da obe metode mogunegativno da utiču na zdravlje, naučnici su istraživali kako da na prirodan način ljudi ponovo dobiju zube.

“Zubna protetika može da izazove infekcije, povredu ili oštećenje okolnog tkiva, nerava, pa čak i sinusa.

Takođe, proteze znaju da budu veoma neprijatne i smetaju pacijentima prilikom jela. Takođe, mogu da izazovu iritaciju ili infekciju desni i usne šupljine”, piše stručni portal DentistryId.

“Ovo je prekopotrebni medicinski napredak, jer do 74. godine života, čak 26 odsto odraslih izgubi sve svoje zube”, saopštili su stručnjaci.

kutnjaci

Foto: printskrin

 

Nova tehnika koju su osmislii doktor Džeremi Mao i profesor Edvard V. Zegareli zajedno sa timom vrhunskih stručnjaka na Univerzitetu Kolumbija, funkcioniše tako što zapravo navodi matične ćelije tela da odu na trodimenzionalnu platformu, koja je zadužena za faktor rasta novih zuba.

SODA BIKARBONA I LIMUN: Moćna kombinacija štiti celo telo (RECEPT)

Tako će, kada se ubrizgaju u vilicu, novi zubi početi ili potpuno izrasti za svega 9 nedelja, piše na portalu.

“Ključni faktor u regeneraciji zuba jeste pronaći pristup koji će moći da se primeni čak i kod pacijenata koji nisu dobri kandidati za zubne implante ili ne mogu da ih priušte”, istakao je dr Mao.

Studija je objavljena u Žurnalu stomatoloških istraživanja, vodećem časopisu u svetu na polju stomatologije.

(Dnevne.rs /Izvor: stil.kurur.rs)