Dr Kon proglasio pobedu nad virusom: Korona nema više snagu da se probudi

epidemija

Tanjug/Zoran Žestić

Odluka o ublažavanju mera nije ishitrena, tvrdi Kon.

Brojka koja donosi najveći optimizam je opadanje broja onih koji su na respiratoru, ali i opadanje procenta zaraženih u odnosu na testirane, pogotovo u Nišu i okolini Niša, ali i Prokuplju, Jagodini, Ćupriji, kaže epidemiolog Predrag Kon.

– Ukupno u celoj Srbiji se svodi na 7,5 odsto. Virus nema više potencijal, počinje da gubi i samu snagu prenošenja, a istovremeno izaziva sve blaža obolenja, a u velikom broju je bez simptoma – kaže Kon

Otprilike, od 3.000 ispitanih, u stotinama se broje oni koji nisu imali simptome, ali zvaničnih podataka nema. Većina se ipak testira preko Covid ambulanti.

Odluka o ublažavanju mera nije ishitrena, tvrdi on.

PREKRŠIO ZABRANU KRETANJA: Čobanin iz sela kod Rače čuvao ovce 400 metara od kuće, NIJE MU OPROŠTENO

– Mi i dalje imamo vrlo oštre mere, ali je važno da se krene sa popuštanjem. Treba brzo da se vratimo u život koji je normalniji. Iz nedelje u nedelju ćemo otvarati ono što bude u skladu sa rezulatatima testiranja – dodaje on.

Na pitanje šta će se desiti ako se dogodi da se broj preminulih i zaraženih naglo poveća, Kon kaže da to ne može da se desi.

– Mogu da se dese ekscesne situacije, prodor u kolektiv i naglo proširenje. Nema odakle da krene ta snaga da krene da se kroz samu populaciju, on je spušten na takav nivo da ne može da se probudi – kaže Kon.

Rizik je desetinama puta smanjen nego što je bio, ali i dalje ćemo preporučivati nošenje maski pri prilasku nekome, ili u ulasku u zatvorene prostorije, sve će to biti na snazi dok se virus sasvim ne ugasi.

10 STVARI SE NEĆE PROMENITI: Određene propise ćemo poštovati i narednih meseci

Ako se ne vratimo normalnom životu, počećemo da umiremo od drugih stvari, zaključuje on.

– Vreme je da se vratimo životu, da ne bi posledice zatvaranja imale negativne posledice koje bi duže trajale – kaže on.

 

(Dnevne.rs/TV Prva)