DR KON: Ko se vrati iz inostranstva moraće da ima test star 72h ili ide u SAMOIZOLACIJU, TESTOVI ĆE BITI SKUPLJI OD 6.000 DINARA (INFO)

VEST

Dnevne.rs

Krizni štab bi danas trebalo da donese odluku o načinu ulaska u Srbiju iz inostranstva, kako za domaće građane, tako i za strance

– Biće preduzete mere za sve one koji dolaze iz inostranstva.

Kada se ulazi u Srbiju svi će morati da imaju test star najviše 72 sata. Ako se radi o našem državljaninu moraće u samoizolaciju 14 dana ako nema rezultate, ako uradi test i dobije rezultat onda mu se ta mera ukida – objasnio je dr Predrag Kon u Jutarnjem programu TV Prva.

DVA NOVA PRAVILA ZA PRELAZAK GRANICA: Jedno važi za naše državljane, a drugo za strane

On je dodao da 12 laboratorija može da radi testove

Radiće se PCR test koji diretkno pokazuje prisustvo virusa, iz brisa. To je najpouzdaniji način. Ko neće od naših ljudi da se testira i neće da plaća, on će se odlučiti za samoizolaciju. Šest hiljada dinara je cena bez usluge.

epidemiolog

Predrag Kon, Foto: Tanjug/

Privatnici treba da dobiju odobrenje ako se na tako nešto pristane, da urade validaciju i dokažu da su sposobni. Oni mislim da mogu da rade brze testove – rekao je Kon. Kako je dodao dr Kon “sada kada se otvaramo važno je da imamo mere koje će sprečiti povratak virusa”

– Realno nije moguće u potpunosti sprečiti širenje virusa. Međutim, mi možemo da ga smanjimo koliko je god moguće.

Kako je juče rekao dr Kon na konferenciji za štampu u Palati “Srbija”, pravila prilikom odlaska u inostranstvo zavisiće isključivo od zemlje u koju se putuje

   

Dnevne.rs, Blic I.R.