DR BOLJEVIĆ PRVI PRIMA RUSKU VAKCINU Ja ću se vakcinisati u oktobru, efikasna i bezbedna! VIDEO

vakcinisanje

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN/BOJE JUTRA

MOSKVA – Prva ruska vakcina protiv koronavirusa “Sputnik-V” efikasna je i bezbedna za sada, rekao je dr Sergej Boljević, specijalista patofiziologije i pulmologije, šef katedre patologije čoveka na Sečenovskom univerzitetu.

On je u emisiji „Boje jutra“ kazao i da je vakcina prošla ispitivanja na životinjama i na ljudima, te da nema povoda da se sumnja, pišu podgoričke Vijesti.

Boljević kaže da na Institutu „Gamalej“ na ovoj vakcini rade već 25 godina. „Oni su imali osnovu na koju su dodali komponentu. Za dve nedelje napravili su vakcinu. U februaru je bila napravljena već 70 odsto“, istakao je Boljević, naučnik poreklom iz Crne Gore.

TUŽAN EPILOG POTRAGE: Nestalu Milicu pronašao suprug obešenu o orah u dvorištu porodične kuće

Kaže da će vakcinu prvi primiti zdravstveni radnici, zatim nastavnici i učitelji koji od prvog septembra treba da krenu sa radom. „Vakcina je za Rusiju besplatna i dobrovoljna. Ja ću se vakcinisati u oktobru“, naglasio je Boljević.

Za sada, dvadeset država širom sveta zatražilo je više od milijardu doza novoprihvaćene ruske vakcine protiv koronavirusa, a od zemalja Balkana, Boljević kaže da je Srbija zainteresovana.

 

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Vijesti)