DODIK IDEJOM ZAPREPASTIO REGION I ZAPAD: Ujedinjenje Srbije, Republike Srpske i Crne Gore (SAVEZ SRPSKIH DRŽAVA)

mapa

Foto montaža: Telegraf

Izlazak Republike Srpske iz sastava Bosne i Hercegovine i savez sa Srbijom i srpskim teritorijama na Kosovu, kojima bi se potom pripojila i Crna Gora, san je Milorada Dodika koji je prodrmao Balkan

Na Balkanu ništa novo. Ni početak ove godine, ni obeležavanje važnih datuma i godišnjica, i ovoga puta ne protiče bez pojačanih tenzija. Ovoga puta, možda i jačih. Tome kumuju i novi vetrovi u svetskoj politici, koji daju povoda regionalnim političarima da naglas i jače nego pre izgovore ono što je nedosanjan san mnogih sa obe strane Drine – Savez srpskih država.

[adsenseyu4]

Proslava 25. rođendana Republike Srpske izazvala je brojne negativne reakcije u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, država koje svake godine pred sve ozbiljnijim izazovom opstanka.

Ovu proslavu je neprikosnoveni lider srpskog entiteta Milorad Dodik iskoristio da naglas izgovori svoj san – izlazak Republike Srpske iz sastava Bosne i Hercegovine i savez sa Srbijom i srpskim teritorijama na Kosovu, kojima bi se potom pripojila i Crna Gora.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pokušaj stvaranja prvog takvog saveza/države – “Velike Srbije” – termin koji mnogi uzimaju u negativnom kontekstu aspiracija nekadašnje srpske elite da ostvari dominaciju na prostoru bivše Jugoslavije – završio se neslavno.

Ako je i postojala namera Slobodana Miloševića ili projekat kako ga neki nazivaju da ostvari “Veliku Srbiju”, potoci krvi koji su tekli ovim prostorom, pretvorili su u propast i tužan usud srpskog naroda.

Utisak je da su iz ratova devedesetih godina prošlog veka, najveći gubitnici Srbi.

– Najveći problem rešenja nametnutih devedesetih godina jeste nepravednost. Mi smo Srbi imali jednu državu, koja se zvala Jugoslavija. Oni koji su se pobunili protiv nje bili su manjina. To su Hrvati i Slovenci. Oni su činili manji procenat stanovništva, nego Srbi danas u Bosni i Hercegovini – kaže za Telegraf, Čedomir Antić, istoričar.

Jugoslavija se raspala voljom velikih sila, napominje Antić i ističe da su srušili državu koja je nastala pobedom nad turskim i austrijskim militarizmom i nacizmom i koja je  bila osnivač UN.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

– Posle toga su branili BiH, iako većina građana nije želela tu Bosnu i Hercegovinu, među njima i većina muslimana. Onda je usledio i napad na Srbiju, definisanu komunističkim granicama, pa su nam oteli Kosovo i Metohiju i kome su bezuslovno dali nezavisnost, gde Srbi nemaju ni autonomiju. To je nepravda – rekao je Antić.

[adsenseyu1]

Međutim, menjaju se vremena, lideri i prilike, kako u lokalnoj, tako i svetskoj politici.

Aktuelni premijeri Srbije i Hrvatske, Aleksandar Vučić i Andrej Plenković svrstavaju Bosnu i Hercegovinu u vrh spoljnopolitičkih prioriteta, pružajući joj podršku u opstanku. Takođe i predsednik Tomislav Nikolić pruža podršku celovitoj BiH.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ipak, realna je pretpostavka da nijedna vlast u svetu ne bi odbila proširenje, kako teritorijalno, tako i brojčano. Pogotovo, kada se zna da u BiH živi oko 1.300.000 Srba i pola miliona Hrvata.

Iako se naoružavaju i Srbija i Hrvatska, aktuelna rukovodstva ističu da se radi o nabavci defanzivnog oružja. O vojnim rešenjima niko i ne govori.

No, sve češće se pominje reč referendum. Ne pominju je u Beogradu i Zagrebu, ali je pominju u Banja Luci. Nije teško ni pretpostaviti kakav bi rezultat bio, kada bi građane Republike Srpske postavili referendumsko pitanje – da li ste za izlazak iz BiH i savez sa Srbijom?

Verujemo da bi rezultat bio izjednačen sa rezultatima izbora u Severnoj Koreji na kojima se izjašnjava o podršci Komunističkoj partiji.

Ali, pretpostavke i želje su jedno, a mogućnosti drugo. Za sada međunarodna zajednica, oličena u zapadnim zemljama, pre svega SAD i predstavljena u vidu NATO, jasno poručuje da je jedina opcija samo celovita i dejtonska Bosna i Hercegovina.

Međutim, lider koji naglas prepričava svoj san, ima na vidiku drugu opciju. Pouzdajući se u podršku Rusije i novu američku administaciju na čelu sa Donaldom Trampom, veruje da će drugi vetrovi zavladati Balkanom.

– Ovaj politički san Milorada Dodika nije ništa novo, već njegova stara težnja. Međutim, taj san ne zavisi samo od Srba da formiraju Zajednicu srpskih država, već i od međunarodnih okolnosti. U ovom trenutku je to samo san, jer realnost govori nešto drugo – kaže za Telegraf, Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.

Stanković ipak napominje da istorija ima čudne tokove i da nije moguće u potpunosti predvideti šta će se dogoditi u nekom dužem periodu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

– Kratkoročno ne verujem da je tako nešto ostvarivo, ali ko zna. Niko ne može da kaže da je to ne moguće. Mnogi nisu verovali u propast Sovjetskog saveza, pa se raspao, mnogi su mislili da je EU najsavršenija zajednica, pa vidimo da je u krizi. Mnogo toga je u istoriji pod znakom pitanja, ali ako analiziramo sadašnje okolnosti, Dodikova ideja je u ovom trenutku neostvariva – rekao je Stanković.

BiH je suverena i nezavisna država koju je Srbija priznala, dodao je Stanković.

– Ona jeste u funkcionalnoj krizi, to je nesumnjivo, ali smo daleko od stanja raspada ili kreiranje nove granice – rekao je on.

[adsenseyu1]

Sa druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za naš portal, da se u Dodikovoj ideji ne vidi nikakva ekspanzionistička namera, već o pravu Srba da u okviru svojih sadašnjih državnih entiteta stvore savez.

Foto: Medija centar Beograd

Foto: Medija centar Beograd

– Mi ne tražimo nijedan deo druge neke države – rekao je Anđelković.

On smatra da se menjaju političke okolnosti.

– Mislim da je mogućnost realna. Ako mi ti želimo to će se sigurno desiti. Ne treba odustajati od nečega što je objektivna potreba i želja velike većine srpskog naroda, ali ne treba ni srljati u sukobe. Dodik i ne priziva sukobe. Rekao je da imamo pravo da sanjamo jedan san. Naš san je da jednog dana postoji objedini srpski prostor – napominje Stanković.

Međunarodna javnost je Dodikovu izjavu dočekala na nož. Dojče vele, Euobserver, Komersant su njoj videli gotovo poziv na nove sukobe u BiH. Za njih je predsednik RS odavno loš momak sa Balkana.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

A, kakve će prilike vladati na Balkanu ostaje da se vidi, jer ostaje mnogo nepoznanica. Pre svega u međunarodnoj politici, od toga kakva će biti sudbina EU, preko zainteresovanosti Trampa za ovaj prostor, do potencijalnog detantna i dogovora sa Putinom.

Jedino je poznat san.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu2]