DOBRA VEST: Još jedna država PRIZNALA srpsku vozačku dozvolu (INFO)

auto

Foto: pixabay/Telegraf

U prvom tromesečju ove godine, sporazum o priznavanju vozačkih dozvola trebalo bi da bude potpisan i sa Austrijom

Osim u Nemačkoj u kojoj bi uskoro trebalo da počnu da važe, srpske vozačke dozvole ove godine biće priznate i u Austriji.

Ovo znači da u ove dve zemlje naši vozači neće morati ponovo da polažu vozačku ispit kako bi srpsku zamenili za nemačku odnosno austrijsku vozačku dozvolu, već mogu to da urade bez polaganja i besplatno.

[adsenseyu4]

U Berlinu bi, naime, svakog trenutka, trebalo da se potpiše sporazum između Nemačke i Srbije o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola dve zemlje. U prvom tromesečju ove godine, isti sporazum trebalo bi da bude potpisan i sa Austrijom.

Zamena srpske dozvole za nemačku biće besplatna. Jedini uslov koji bi državljani Srbije trebalo da imaju jeste prebivalište u Nemačkoj od najmanje 185 dana. Ova odluka odnosi se na sve kategorije, osim za traktore i poljoprivredne mašine.

Nema sumnje da će ova odluka doneti ogromno olakašanje za desetine hiljada naših zemljaka na privremenom radu u Nemačkoj, jer u pojedinim pokrajinama polaganje za vozačku košta i više od 1.000 evra.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

[adsenseyu1]

Pored toga što će u prvom tromesečju ove godine biti zaključen sporazum i sa Austrijom, u toku su postupci za bilateralno regulisanje uzajamnog priznavanja i zamene vozačkih dozvola sa Holandijom, Norveškom i Grčkom, a u planu je pokretanje postupka priznavanja dozvole i sa Švedskom.

Osim u Nemačkoj i Austriji, srpske dozvole važe i moguće ih je zameniti a za lokalnu bez ponovnog polaganja vozačkog ispita i u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Belgiji, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, na Kipru, u Turskoj, Kazahstanu, Portugaliji, Azerbejdžanu, Monaku, Finskoj, Estoniji, Rusiji, Danskoj, Kataru, Španiji, Italiji, Makedoniji i Albaniji.

A, kao što smo naveli, ako sve bude po planu važiće i u Holandiji, Norveškoj, Grčkoj i Švedskoj.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Telegraf.rs/Izvor:SAT plus)

[adsenseyu2]