Dmitrij Medvedev: Evropska komisija traži od Srbije da izađe iz zone slobodne trgovine (INFO)

politicari-drzavnici
Predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedev izjavio je danas da Evropska komisija traži od Srbije da odustane od sporazuma o zoni slobodne trgovine, koji su zaključile vlade Rusije i Jugoslavije 28. avgusta 2000. godine.

Medvedev je, kako prenosi TASS, na sednici Saveta predsednika vlada Zajednice Nezavisnih Država u glavnom gradu Tadžikistana, rekao da je o nemogućnosti istovremenog učestvovanja u dve zone slobodne trgovine uz Evropsku uniju (EU), razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Sada, kada se Srbija sprema da stupi u EU, EK traži da se od tog sporazuma odustane. Tako da su naše bojazni u potpunosti osnovane”, rekao je ruski premijer.

[adsenseyu5]

Medvedev je u Dušanbeu podsetio Ukrajinu i Moldaviju na nemogućnost istovremenog učestvovanja u zonama slobodne trgovine EU i ZND, ukazujući da se pojavljuje pretnja reeksporta robe iz evropskih zemalja kao ukrajinske i moldavske.

“Odluke nekih naših partnera – tačnije, Ukrajine i Moldavije, da sprovode sporazume o asocijaciji sa EU, stvaraju teškoće za konstruktivan rad. Mi se ne jednom govorili o tome da je nemoguće učestvovati istovremeno u dvema zonama slobodne trgovine – sa EU i u okviru ZND”, kazao je Medvedev.

“To stvara pretnju reeksporta robe iz trećih (evropskih) zemalja u vidu ukrajinske i moldavske”, dodao je predsednik ruske vlade.

Za ublažavanje te pretnje, kako je naveo, Rusija će sprovoditi određene zaštitne mere.

Takva odluka je za Moldaviju već donesena od 1. septembra 2014. godine, rekao je Medvedev, najavljujući i da se na Ukrajinu od 1. januara 2016. više neće primenjivati bescarinski, već režim najpovlašćenije nacije.

Takođe, na Ukrajinu će se primenjivati i ruske kontramere, budući da se ta zemlja priključila antiruskim sankcijama, najavio je ruski premijer.

[adsenseyu1]

(Tanjug)