DIREKTORKA “PALA” TOKOM ČISTKE U ZDRAVSTVU: Pacijente preusmeravala u svoju kliniku? (INFO)

doktor

Foto: printskrin /novosti

Šta je pozadina smene direktorke očne bolnice u Nišu, koja je “pala” tokom čistke ministarstva zdravlja. Utvrđuje se da li je red za kataraktu u državnoj ustanovi veštački pravljen

PROFESORKA dr Gordana Zlatanović, koju je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar sa još 10 rukovodilaca zdravstvenih ustanova, posle prvih izveštaja o kontroli bolnica, smenio sa mesta direktora Klinike za očne bolesti KC Niš, do prekjuče je u državoj klinici bila šef i svom sinu, kćerki, i zetu “pride”, a sa istima, “pojačanima” i mužem Ljubišom Zlatanovićem, drži i privatnu “Kliniku Maja”, koja sa RFZO ima ugovor za operacije katarakte, na koje u državnoj bolnici pacijenti nikako da stignu na red!

Ovo je klasičan primer nepotizma i sukoba interesa kakvih u zdravstvu Srbije ima još.

[adsenseyu4]

Inspekcija, prema saznanjima “Novosti”, sad proverava da li su profesorka Zlatanović i njena najuža familija pacijente sa državne klinike preusmeravali u svoju privatnu kliniku. Ispituje se i da li je red za operacije katarakte, u KC Niš, možda, namerno pravljen kako bi bilo više posla za privatnu “Kliniku Maja”.

DOKTORI

Foto ilustracija: Pixabay -Dnevne.rs

Ovaj slučaj nepotizma u KC Niš stanovnicima grada na Nišavi odavno je poznat, a u tamošnjem Kliničkom centru, gde ima još lekara koji su tu zaposlili svoju decu, sad se ponovo prepričava kako su se mnogi potajno smejali dok su do prekjuče sin i kćerka profesorke Zlatanović na radnom mestu majci obraćali sa “direktorka”. I ćerka Maja i sin Marko imaju impresivne biografije: Maja je studije završila sa prosekom 10, kao najbolji student Medicinskog fakulteta u Nišu 2005. godine, a Marko se između ostalog usavršavao i na Kolumbija univerzitetu u SAD. Ipak, ih “bije glas” da ih je zaposlila mama. Tu “zaslugu” profesorka Zlatanović nema i kod zeta, kojeg je Maja upoznala tu, na očnoj klinici.

Za profesorku Zlatanović smena sa mesta direktora klinike bila je kao “grom iz vedra neba”, a najblaže rečeno potezom ministra Lončara “iznenađeni” su i drugi smenjeni direktori sa kojima su juče razgovarali novinari “Novosti”. Svi tvrde da su za smenu saznali iz medija.

[adsenseyu1]

– Konkretno, ne znam šta mi se zamera, jer nikakav dopis, niti obrazloženje nisam video – rekao nam je dr Igor Maljković, smenjeni direktor Opšte bolnice u Boru, za koju on tvrdi da je jedna od najuređenijih medicinskih ustanova u Srbiji i da ne vidi nijedan razlog za smenu.

Doktor Zoran Milošević, smenjeni direktor Opšte bolnice u Majdanpeku, kaže da je “način na koji je smenjeno 11 direktora, najblaže rečeno, sraman”:

– Komisija koja je obavila kontrolu bila je, što se vidi iz izveštaja, zadovoljna stanjem.

Bolnice u Prijepolju i Priboju tročlana komisija Ministarstva zdravlja posetila je u petak.

– Mislio sam da će nakon posete uslediti nekakav izveštaj uočenim nedostacima u smislu unapređenja rada bolnice i lečenja pacijenata, tim pre što nisu u negativnom kontekstu komentarisali svoja zapažanja – priča smenjeni direktor prijepoljske bolnice, dr Branko Gojaković. – Mi smo vezani za Zdravstveni centar Užice i nadležno ministarstvo tako da svi propusti koji se odnose na dotrajalost aparata ne idu na našu adresu.

[adsenseyu1]

POSLATA REŠENjA O RAZREŠENjU

U MINISTARSTVU zdravlja “Novostima” je u četvrtak potvrđeno da su tokom dana napisana i poslata rešenja o razrešenju svih 11 direktora zdravstvenih ustanova, koje je ministar Zlatibor Lončar smenio zbog propusta uočenih tokom kontrola. Istovremeno je potpisana i većina rešenja o imenovanju novih rukovodilaca, koja narednih dana treba da stignu u zdravstvene ustanove.

Doktor Jasminko Toskić ističe da nepravilnosti u radu bolnice u Priboju nije bilo i da nije imao uvid u izveštaj komisije koja je kontrolisala rad ove ustanove.

Za bolnicu u Vranju ubuduće će biti odgovoran dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu. On će imati “specijalni status” i zadatak da u Vranju “zavede red”, bar onakav kakav vlada u Leskovcu, koji je ocenjen kao pozitivan primer rada u zdravstvu. Inače, smene u Vranju su čini se očekivane, jer su nagomilani problemi uzeli danak, pa je ovaj centar u milionskim blokadama i dugovanjima, a primedbe pacijenata o nestašicama osnovnog sanitetskog materijala su postale sve učestalije. Smenjeni direktor dr Vladimir Stamenković ostao je dosledan u svom trogodišnjem odnosu sa medijima, pa ni ovoga puta nije odgovarao na pozive novinara.

[adsenseyu1]

Dr Dimitrijević stanje u vranjskoj bolnici, prema prvim informacijama, ocenjuje veoma teškim. – Očekuje nas izgleda mnogo problema koje treba da rešimo u narednih šest meseci – rekao je dr Dimitrijević.

O problemima u Opštoj bolnici u Kruševcu, gde je smenjena direktorka dr Slobodanka Jotić, “Novosti” su pisale više puta: bubašvabe na Dečjem odeljenju u centralnoj višespratnici gde su i Neurologija, Infektologija, Psihijatrija, obeležile su 2013. godinu. U poslednje vreme, međutim, za bolnicu je nabavljeno mnogo nove opreme, nameštaja i sanitetska vozila.

(Dnevne.rs /Izvor: E. V. N, Novosti.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]