DECA POBEDILA POLITIČARE: Đaci ostaju ZAJEDNO, vlasti odustale od MEŠOVITE škole! (INFO)

škola

Foto: Facebook/JAJCE ONLINE

Priča o razdvajanju srednjoškolaca u Jajcu na nacionalnoj osnovi dobila je pozitivan epilog – đaci su pobedili! 

Iz Veća učenika Srednje strukovne škole Jajce rečeno je da su sa oduševljenjem primili vest o ukidanju inicijative za osnivanjem Mešovite srednje škole u tom gradu.

NA GRANICI SA SRBIJOM ČEKA 5.000 „SPAVAČA“: Čekaju znak za pohod i STVARANJE svoje države na Balkanu (VIDEO)

– Za nas, koji se protiv produbljenja segregacije u Jajcu borimo već godinu dana, današnja vest predstavlja veliku satisfakciju i dokaz da je već načinjene političke odluke moguće okrenuti u svoju korist, ali samo ukoliko smo dovoljno istrajni i ukoliko verujemo u promenu. Mi smo u našu borbu verovali istim intenzitetom od prvog dana, pa sve do danas – saopštili su oni.

[adsenseyu1]

Uprkos činjenici da nova srednja škola neće biti osnovana u Jajcu, Veće učenika Srednje strukovne škole Jajce ne odustaje od protesta zakazanih za utorak u 12 sati pred zgradom Vlade SBK u Travniku.

– Mi se nikad nismo ni borili samo za našu školu. Svesni smo da ovo nije problem koji pogađa samo nas, naš grad ili kanton. Sve dok u BiH postoji i poslednja škola koja u svome dvorištu deli naše najmlađe, postojaće i razlog za naš aktivizam i zagovaranje za progresivne vrednosti – rekli su iz veća i dodali da pozivaju sve srednjoškolce, roditelje, nastavnike, profesore i medije da im se pridruže u utorak u borbi za potpuno ukidanje sistema „dve škole pod jednim krovom.“

Foto: Facebook/JAJCE ONLINE

Foto: Facebook/JAJCE ONLINE

Ministarka obrazovanja Srednjobosanskog kantona (SBK) Katica Čerkez rekla je da to što su vlasti odustale od otvaranja nove škole, koja bi radila po bosanskom nastavnom planu i programu, znači da će u postojeće dve škole koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, uz ranije uvedeni bosanski jezik i veronauku, deci biti omogućeno da izučavaju istoriju i geografiju BiH. takođe, moći će da izaberu i kako će izgledati njihova svedočanstva, s obzirom na to da je na njima do sada bio grb „Herceg-Bosne“.

DECA SU MI REKLA DA IH SMARAM: Otišla sam kod psihologa i šokirala se njenim savetom

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu4]

[adsenseyu2]