DANAS SU SVETI APOSTOLI: Ovo svi vernici MORAJU DA IZGOVORE!

ikona

Foto: Crkveni kalendar

Sveti Prohor, Nikanor, Timon i Parmen nemaju posebne dane kada se slave, nego se svi spominju na ovaj jedan dan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svete apostole Prohora, Nikanora, Timona i Parmena.

Sva četvorica apostola su iz broja 7 đakona i 70 apostola. Ostali đakoni su bili Stefan, Filip i Nikolaj. Prvomučenik Stefan i Filip se slave posebnih dana, dok Nikolaj zbog svoje jeresi nije ušao u red svetitelja.

Sveti Prohor, Nikanor, Timon i Parmen nemaju posebne dane kada se slave, nego se svi spominju u ovaj jedan dan.

Svetog Prohora je apostol Petar postavio za episkopa Nikomidijskog. Bio je neko vreme na službi kod Svetog Jovana Bogoslova na ostvu Patmosu i zabeležio je Otkrovenje, koje je čuo iz njegovih usta. Nevernici su ga ubili u Antiohiji.

[adsenseyu1]

Sveti Nikanor je stradao u Jerusalimu istog dana kada i arhiđakon Stefan, a uskoro za njim i još 2. 000 hrišćana, koje su pobili Jevreji.

Svetog Timona su sveti apostoli postavili za episkopa u Arabiji. Zbog svog propovedanja Hrista je stradao. Bio je bačen u užarenu peć, ali je izašao iz peći nepovređen. Po rimskom Martirologu, sveti Timon nakon što je izašao nepovređen iz peći, bio je razapet na krst.

Foto: Wikimedia/Pudelek

 

Sveti Parmen je verno služio propovedničku službu koja mu je bila poverena od strane apostola.Umro je pred apostolima koji su ga oplakali i sahranili.

Na ovaj dan vernici se ovako mole:

“Apostoli sveti, molite Milostivog Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim.”

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)