Danas su DUHOVI, treći najveći hrišćanski praznik, a evo kako ih valja obeležeti! (FOTO)

pravoslavlje

SILAZAK SVETOG DUHA NA APOSTOLE ; FOTO: WIKIPEDIA

Vernici srpske pravoslavne crkve danas obeležavaju jedan od najvećih praznika – Duhove ili svetu Trojicu, odnosno silazak svetog Duha na apostole.

U narodu je ovaj praznik poznat i kao Trojčidan, a traje tri dana – čine ga i duhovski ponedeljak i utorak.

Uvek pada u nedelju, na pedeseti dan od Vaskrsa, a po značaju je treći najveći praznik. Cela nedelja ima praznični ton, a naziva se “trapava” i u toku nje se ne posti!

Crkveno učenje kazuje kako je neposredno pre Vaznesenja, Hristos obećao učenicima da će se ubrzo “izliti blagodet Duha Svetog” na njih, što se desilo 50-tog dana od vaskrsnuća.

To se dogodilo na jevrejski praznik Sedmica. Taj praznik se naziva još i Trojica jer je – po učenju – Hristos obećao, Bog Otac dozvolio, a Sveti Duh sišao.

praznik

FOTO: WIKIPEDIA

Najrasprostranjeniji običaj je da se na ovaj dan posete manastiri, a u svetinje se unosi sveža zelena trava i cveće. Posle svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ti venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid.

Običaj je i da se iz manastira ponese osveštena vodica kako bi u narednih godinu dana bilo mira i sklada u kući. Naročito se preporučuje bolesnim ili grešnim osobama da na današnji dan posete neku svetinju – kako bi potražili lek i spasenje ili oprost.

U različitim delovima Srbije Duhovi se drugačije praznuju, a u selima i dan danas postoje neobični rituali vezani za ovaj praznik. Ipak, univerzalno verovanje, rasprostranjeno svuda, jeste da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije.

       

(Dnevne.rs /Izvor: S.P. zena.blic.rs)