DANAS JE VODENI UTORAK: Evo šta danas treba raditi, a šta ne! (INFO)

pop

Po verovanju u Gruži, na vodeni utorak nije valjalo ništa raditi (prati, šiti, krpiti, ukrašavati) na muškoj odeći, pogotovu budućih vojnika

U vodenoj sedmici, kako se u narodu naziva prva nedelja po Uskrsu, naročito se priznaju, i po važnosti izdvajaju, vodeni utorak i vodena subota.

To su, osim današnjeg, utorak po Đurđevdanu i utorak po Trojicama. Sva tri utorka, u jeku prolećnih radova u polju, posvećena su vodi, tj. praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod useva.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Po verovanju u Gruži, na vodeni utorak nije valjalo ništa raditi (prati, šiti, krpiti, ukrašavati) na muškoj odeći, pogotovu budućih vojnika.

Ove godine se, još, vodeni utorak poklapa sa končanim utorkom, tj. utorkom koji je u meni poslednje četvrti meseca, kada Mesec kopni, jede se, ili smanjuje, što je, po narodnom verovanju, dan kada nije uputno nove poslove preduzimati.

Postoji još jedan običaj, koji nije toliko čest, ali se dešavalo da se mladenci uzimaju baš na vodeni utorak, jer se verovalo da će im brak sklopljen na taj dan biti dugovečan i plodonosan.

[adsenseyu1]

(Telegraf)