DANAS JE TRNOVA PETKA: Ovo žene NIKAKO ne smeju da rade! (INFO)

ikona

Foto printskrin: crkva-isakovo

Prema narodnom verovanju, na praznik Trnove Petke se ne radi u ruke, da tokom godine ne bi trnule

Pravoslavni vernici danas proslavljaju svetu prepodobnomučenicu Paraskevu, u narodu poznata kaoTrnova Petka. Ovim praznikom završava se mali letnji “ciklus ženskih praznika”, kome pripadaju iOgnjena i Blaga Marija.

Rodom je iz Rima, iz hrišćanske porodice, živela je u 2. veku posle Hrista, a nakon smrti roditelja, imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se.Zbog propovedanja zabranjene Hristove vere bila je optužena caru Antoninu Piju. Kako je iscelila i samog cara, koji se krstio, nastavila je da misionari i u drugim krajevima.

[adsenseyu1]

Često je zatvarana zbog hrišćanstva koje je širila, mučena je i na kraju je posečena mačem, po naređenju kneza Tarasija oko 140. godine.Njene mošti kasnije su prenete u Carigrad.

Praznik Trnove Petke spada u nepokretne, koji se veoma poštuje u srpskom narodu. U nekim krajevima se proslavljaju i zavetine i manastirske slave.

Foto: Tanjug/AP

Na današnji praznik se izbegavaju svi teži poslovi u polju i u kući. Prema narodnom verovanju na praznik Trnove Petke se ne radi u ruke, da tokom godine ne bi trnule, žene osobito drže ovaj dan.

Vernici Srpske pravoslavne crkve često greškom mešaju sv. Petku, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, sa sv. Petkom koja je bila Grkinja i koja se slavi u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)