DANAS JE SVETI KALINIK: Pomaže svakome ko ima PROBLEM ili NEPRILIKE, ako mu se obratite OVIM REČIMA (INFO)

ikona

FOTO: WIKIPEDIA

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan sećanja na Svetog mučenika Kalinika, hrišćanskog svetitelja za koga se veruje da je preobratio na desetine hiljada vernika.

Veruje se da je ovaj svetac zaštitnik svih onih koji nepravedno pate zbog svojih uverenja, a njemu se mole i obraćaju oni koji su spremni i da stradaju zbog svojih ispravnih načela.

Običaj je da svako ko se nađe u nekom problemu ili nedaći, danas ode do crkve, zapali sveću i pomoli se Svetom Kalniku ovim rečima:

“Mučenik Tvoj Gospode, Kalinik, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše”.

ikona

FOTO: WIKIPEDIA

Sveti Kalinik je rodom iz Kilikije, a život je proveo propovedajući jevanđelje. Na svom putu, u Ankiri, uhvatio ga je paganski knez Sakerdona, koji mu je zapretio da će ga mučiti ukoliko se ne pokloni idolima. On mu je na to odgovorio: “Meni je svaka muka za Boga moga tako dobro došla kao gladnome hleb.”

Knez mu je tada obuo gvozdene opanke, sa ekserima unutra i naredio da ga vode u grad Gangarski, jer nije smeo da ga više muči, a kamoli pogubi u Ankiri. Nakon što su mnogi videli koliko ovaj Božji čovek može da istrpi, svi su rešili da prime veru Hristovu.

Dok su išli u grad Gangarski, vojnici su ožedneli, a kako vode nije bilo, Sveti Kalinik napravio je čudo – pomolio se Bogu i voda tada poteče iz jednog kamena.

Ipak, stradanja ga ništa nije poštedelo – kada su stigli u grad Gangarski, svetog Kalinika su mučitelji bacili u oganj. Svetitelj se tada pomolio Bogu govoreći: “Blagodarim ti, Oče nebesni, što si me učinio dostojnim ovoga časa, u koji za ime Tvoje sveto umirem”, pa ušao u oganj. Kada se vatra ugasila, on je bio mrtav, ali je njegovo telo bilo nepovređeno.

       

(Dnevne.rs /Izvor: S.P. zena.blic.rs)