DANAS JE PRAZNIK HRIŠĆANSKE SVETITELJKE: Ako ovu sveticu zamolite za pomoć, izborićete se sa svakom nevoljom

SVETITELJKA

Foto: Wijipedia/svetigora.com

Crkva i vernici danas slave praznik posvećen Prepodobnoj Melaniji Rimljanki, hrišćanskoj svetiteljki iz 5. veka koja je živela u Rimu.
 Prepodobna Melanija Rimljanka rođena je u Rimu u bogatoj i uvaženoj porodici. U skladu sa tadašnjim normama ponašanja, roditelji su je rano i na silu udali za izvesnog Apinija.Rodivši drugo dete ona se teško razbolela.Rekla je muži da će ozdraviti samo ako se on zakune da će ubuduće s njom živeti kao brat sa sestrom. Prema predanju, muž je to i učinio i Melanija je ozdravila.Ipak, porodicu je uskoro pogodila druga nesreća – oba deteta su im umrla. Melanija i Apinije su nakon toga rasprodali su svoju imovinu i novac razdelili siromašnima i crkvi.Putovali su po mnogim zemljama svuda čineći dobra dela i propovedajući hrišćansku veru.

[adsenseyu5]

Za sve ovo vreme, Melanija je držala strogi post i često se molila. Imala je običaj, da svake godine tri put pročita celo Sveto Pismo, Stari i Novi Zavet. Do kraja života sa mužem je živela kao sa bratom i prijateljem.

Ova svetiteljka je umrla 439. u 57 godini života. Do tada je već bila poštovana kao mudra i bogougodna žena, a iza sebe je ostavila dva manastira – muški i ženski. U Zrenjaninu postoji manastir Svete Melanije koji je njoj posvećen.

Iako je imala težak život pun nedaća i tuge, Prepodobna Melanija je ostala istrajna u svojoj veri i ljubavi prema Bogu. Zato se danas uzima za zaštitnicu svih onih koje život stavlja pred teške odluke kušajući im volju. Kako bi iz ovoga izašli jači i nepomućene vere, svako ko se nađe u nevolji bi na današnji dan ovu svetiteljku trebalo da zamoli za pomoć i milost.

“U tebi se, mati, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, sledila Gospoda Hrista. Delima si učila prezirati telo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, Sveta Melanijo, raduje se duh tvoj.”

[adsenseyu1]