Danas je petka pred Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja: Evo šta je strogo propisano za veliki hrišćanski praznik! (INFO)

molitva

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Danas je petka pred ovaj veliki praznik kod pravoslavnog naroda i post je obavezan.

Srpska pravoslavna crkva i njen narod 11. septembra praznuju Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja.

Irod Antipa, sin Iroda Starijeg, ubice mladenaca vitlejemskih u vreme rođenja Isusa Hrista, bio je gospodar Galileje u vreme propovedi Jovana Krstitelja.

[adsenseyu5]

Taj Irod je bio oženjen ćerkom arapskog kneza Arete.

Ubrzo je oterao svoju zakonitu ženu i uzeo sebi za naložnicu Irodijadu, ženu svoga brata Filipa, koji je još bio u životu.

OVE POSLEDNJE REČI SU NEVEROVATNE: Devet rečenica koje su lekari čuli od ljudi PRED UMIRANJE (INFO)

Protiv ovog bezakonja ustao je Jovan Krstitelj i pred svima napao Iroda.

Pošto car nije dozvoljavao da iko govori protiv njega, sveti Jovan Krstitelj se ubrzo našao u tamnici. Za vreme jedne zabave u svom dvoru u Sevastiji Galilejskoj, pred gostima je igrala Salomija, ćerka Irodijadina i Filipova.

Pijani Irod, zanesen vatrenim plesom, obećao je igračici da će joj dati šta god da traži, a ona je zatražila glavu Jovana Krsitelja na tacni.

Irod tako i naredi, te Jovana posekoše u tamnici i doneše glavu njegovu na tanjiru.

[adsenseyu1]

Učenici Jovanovi noću uzeše telo svog učitelja i sahraniše, a Irodijada izbode iglom jezik Jovanov, pa glavu zakopa na neko nečisto mesto.

Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena.

OBIČAJI PORODICE PREMINULOG: Kako crkva kaže, evo koliko treba da se nosi crnina u žalosti! (INFO)

Na praznik Usekovanja treba da se posti, i nikako da se jede ili pije nešto crveno, jer podseća na prolivenu krv Svetog Jovana Krstitelja. Takođe, ne treba raditi nikakve teže poslove.

SRPSKI OBIČAJI: Crkva neće dozvoliti da se razvedete ako ste uradili ovo tokom braka! (INFO)

Budući da je praznik ove godine u nedelju, valjalo bi da poranite i odete na liturgiju, a ostatak dana u prirodi potražite lekovite biljke, jer je ovo dobar dan za branje.

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf)

[adsenseyu4]