Dačić: Situacija je bila ozbiljna, na sastanku nam rekli “ne radite ništa”

ministar

Foto: Tanjug

Sever Kosova je za Prištinu “kamen u cipeli” jer jedino tamo nemaju nikakav suverenitet i zato je cilj akcija ROSU da zaplaše i proteraju Srbe, kaće Dačić.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Srbije, jučerašnjom akcijom na severu KiM, Priština je želela da “demonstrira silu” i da, kako kaže, dokaže da može da “stane nogom” i na tu teritoriju.

“Možda to ljudi ne razumeju, ali dolazak ROSU u Gračanicu ili Štrpce nije nikakav ekskluzivitet. Oni tamo dolaze stalno, jer ne postoji odbrambeni mehanizam za sredine koje su na jugu i koje su okružene Albancima, ali je sever nešto sasvim drugo, sever je deo Kosova gde Priština nema nikakav upliv”, rekao je Dačić za TV Pink.

Zato je za Srbiju suštinsko pitanje, kaže Dačić, da se sačuvaju svi odbrambeni sistemi na severu Kosova, i tu, ističe, ne misli na oružane snage ili nešto što predstavlja pripremu za rat.

“Priština pokušava da navikne međunarodnu zajednicu na svoje ponašanje. Znači da je njoj sve dozvoljeno, ali njihove takozvane akcije se pretvaraju u jedno maltretiranje srpskog stanovništva što pokazuje da bi oni voleli da se isele odatle”, naveo je Dačić.

S druge strane, ističe, takvo ponašanje izaziva reakciju Srba i naveo da je moglo da dođe do teških posledica i nemira, te da Srbija, ukoliko međunarodna zajednica ne bi garantovala bezbednost našem narodu, morala da interveniše.

“Srbija bi bila prinuđena da reaguje, jer šta bi trebalo, samo da gleda kako neko proganja naš narod. Zato smo javno upozorili i Vučić je javno pozvao međunarodnu zajednicu da umire Prištinu inače će Srbija morati da interveniše”, rekao je Dačić.

Koliko je situacija bila ozbiljna, ističe on, pokazala i jučerašnja reakcija funkcionerke Evropske unije Angeline Ajhors na godišnjem sastanku šefova diplomatije Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Bratislavi, koja mu je pre početka sastanka rekla “nemojte ništa da radite”.

“To znači da su razumeli ozbiljnost situacije da zaštitimo Srbe”, podvukao je Dačić.

Govoreći o akciji Albanaca na severu Kosova, Dačić je podsetio da je dogovor sa NATO i Kforom da albanske snage ne smeju da dolaze na teritoriju severa Kosova bez saglasnosti Kfora i informisanja gradonačelnika srpskih opština i dodao da Albanci sada “igrom reči” da je to bila “policijska akcija” pokušavaju da osvoje i sever.

Upitao je kakve su to redovne policijske akcije, kada 90 oklopnih vozila ulazi na sever KiM, upotrebljavaju vatreno oružje i uznemiravaju srpsko stanovništvo.
Šef srpske diplomatije zapitao se i šta će biti u julu na sastanku u Parizu i da li je moguće razgovarati u uslovima u kojima Priština upotrebljava silu, a međunarodna zajednica to toleriše.

“Srbija nije imala informacije”

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd nije imao informacije o hapšenjima i akcijama koje su sprovedene u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, dodajući da je obaveza svih potpisnika Briselskog sporazuma da postoji sistem obaveštavanja o eventualnim akcijama.

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije, gde je obeležen Dan srpske diplomatije, rekao da Ministarstvo spoljnih poslova inače ne komunicira sa KFOR-om, ali da je video informacije iz drugih državnih organa da naša država nije bila obaveštena o bilo kakvim aktivnostima koje će se sprovoditi.

“Obaveza koju su po Briselskom sporazumu preuzeli svi potpisnici, i Hašim Tači i Ketrin Ešton i ja, a o tome smo se dogovorili i u sedištu NATO, jeste da postoji sistem obaveštavanja o eventualnim akcijama i bezbednosnom prisustvu u sredinama gde većinu čine Srbi, odnosno na severu KiM”, istakao je Dačić.

To je, dodaje, dogovoreno upravo da bi se sprečili incidenti kakvi su se juče desili.

“Mi zaista apelujemo da se poštuje ono što je dogovoreno. Kada je reč o policijskim akcijama, ne znači da treba da bude maltretiranja Srba. A videli smo da je jučerašnja akcija bila brutalna i nema nikakvog opravdanja za tako nešto”, zaključio je Dačić.

“Loše što se sve gleda kroz dijalog BG i PR”

Srbija ne napreduje onolikom brzinom koliko bi trebalo u evropskim integracijama, jer je naš evropski put uslovljen napretkom u dijalogu sa Prištinom, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Dobijamo kritike na račun stanja u pravosuđu i sa korupciji, ali da postoji napredak u dijalogu zar mislite da bi se neko time bavio?”, upitao je ministar spoljnih poslova i dodao da je veoma loše to što se sve gleda kroz dijalog Beograda i Prištine.

Dačić je to rekao novinarima u Skupštini Srbije upitan da kaže svoje mišljenje o Izveštaju Evropske komisije.

Nisam video izveštaj EK , ali generalno mislim da Srbija ne napreduje onolikom brzinom koliko bi trebalo u evropskim integracijama, jer je naš evropski put uslovljen napretkom u dijalogu sa Prištinom, što je jedini kriterijum koji EU gleda, a sve ostalo se zanemaruje“, rekao je Dačić.

Dodao je da kada nema napretka u dijalogu onda se optužuju svi iako Srbija ne snosi odgovornost .

Ostvarujemo reforme zbog nas. Mi smo mnogo više zaslužili na evropskom putu , nego što smo otvorili poglavlja“, rekao je Dačić i dodao da će Srbija ipak nastaviti dalje i da je naš prioritet i dalje punopravno članstvo u EU.

       

(Dnevne.rs/izvor: Tanjug)