DAČIĆ SE ZAHVALIO BURUNDIJU: Ispravljena istorijska nepravda prema Srbiji

Burundi

Foto: Tanjug/MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio se danas Burundiju na povlačenju priznanja Kosova.

– Posle razgovora o činjeničnom stanju i našeg predočavanja argumenata za povlačenje priznanja, bio sam zadovoljan i presrećan kada sam dobio verbalnu notu o povlačenju priznanja Kosova. Ne toliko zbog same note koliko zbog njenog sadržaja. U pitanju je ozbiljan politički tekst – rekao je Dačić na konferenciji za novinare s šefom diplomatije Burundija Alanom Aimeom Njamitveom.

Dačić je naveo da se tim činom ispravlja istorijska nepravda prema Srbiji.

– Srbija nije protiv dijaloga ali se protivi jednostranim potezima – naveo je Dačić.

Ministra Njamitve je rekao da je Burundi povukao priznanje Kosova jer se to priznanje kosi s principima njegove spoljne politike.

– Suštinski razlog je da se uverimo da su ta i druge odluke saglasne s našom spoljnom politikom. Imali smo na umu našu brigu ne da li da priznamo Kosovo ili ne, nego zašto bismo ga priznali i u kakvom je to odnosu s principima naše spoljne politike. Da je rezultat analize bio drugačiji, postupili bismo drugačije – rekao je Njamitve.

SUKOB TAČIJA I ERDOGANA: Turska povlači priznanje Kosova?!

Srpski ministar je rekao da postoji još dosta zemalja koje preispituju svoja priznanja Kosova.

– Mnoge zemlje su priznale Kosovo a ne znaju jesu li ga stvarno priznale. Prištinskim vlastima je spisak kao oglasna tabla u firmi, na koju svako može da se upiše – naveo je Dačić.

OTKRIVEN RAZLOG PREKIDA SARADNJE: Žestoka svađa prethodila razlazu Novaka i Agasija

Dačić je izrazio potrebu za međusobnom saradnjom i podrškom u međunarodnim organizacijama, jer su Srbija i Burundi, kako je rekao, dve prijateljske zemlje. 

Njamitve je naveo da su odnosi dve zemlje dobri još iz vremena SFRJ, koja je bila jedna od prvih zemalja koje su priznale nezavisnost Burundija.

DEVET GODINA SE ČEKALO: SPC patrijarha Pavla proglašava svecem

– SFRJ je imala pokretačku ulogu u dekolonizaciji, borbi protiv aparthejda, jačanju Afričke unije i odajemo pošti Titu zbog pomoći Africi – rekao je Njamitve.

Ministri su razgovarali i o jačanju ekonomske, kulturne saradnje kao i o saradnji u obrazovanju.

11 saobraćajnih prekršaja zbog kojih ćete OD SUTRA plaćati kaznu od 100.000 do 120.000 DINARA

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)