DAČIĆ OTKRIO U JUTARNJEM: Ovo je 14. zemlja koja je povukla ili suspendovala priznanje nezavisnosti Kosova

Kosovo

FOTO: PRINTSCREEN/RTS

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić gostujući u jutarnjem programu rekao da je Centralnoafrička Republika 14. zemlja koja je ili povukla ili suspendovala ili precizirala svoj stav da ne priznaje nezavnisnost Kosova.

“Čekao sam da stigne zvanična nota, koja je sinoć stigla i zato sam sada rešio da o tome obavestim javnost”, rekao je Dačić.

Ministar je rekao da se ova zemlja nalazi na spisku zemalja koje takozvano Kosovo vodi da su oni priznali njih kao nezavisne.

“Ja sam prošle godine bio u Centralnoafričkoj Republici i razgovarao sa predsednikom koji je izrazio čuđenje zbog toga”, dodao je Dačić.

Srpski šef diplomatije kaže da je u toj noti napisano da su posle Dačićeve posete i zahteva da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, oni sproveli istragu i došli do informacija da ne postoji nikakvo pismo u kojem Centralnoafrička Republika zastupa bilo kakav stav o Kosovu.

PRVE FOTOGRAFIJE SA MESTA NESREĆE: Četiri mlada života zauvek ugašena (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

“Predsednica je navela da se oni zalažu za dijalog i podržavaju osnovne vrednosti suvereniteta i vladavine prava za sve države uopšte, a za Republiku Srbiju posebno”, naglasio Dačić.

On dodaje da je sada broj zemalja koje su povukle, suspendovale odluku o priznanju nezavnisnosti Kosova pao ispod sto.

Ovo je 14. zemlja koja je povukla svoj stav o priznavanju Kosova, odnosno precizirala ga, rekao je Dačić.

MATIJA BEĆKOVIĆ: Recite mi Crnogorci zašto živite u Srbiji, kad je Srbija okupator?

To su do sada učinili i Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

         

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)