DAČIĆ O SASTANCIMA U NJUJORKU: Prištinska delegacija sedi po ćoškovima, hoklicama..

Cipras

Foto: Tanjug/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ga najviše interesuje da, u okviru zasedanja Generalne skupštine UN, razgovara sa zemljama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova o tome da preispitaju svoju odluku.

– Veoma sam zadovoljan načinom na koji teku ti razgovori – rekao je Dačić u utorak dodajući da je predstavnicima pojedinih zemalja rekao da će, imajući to u vidu, uskoro samo Priština i Tirana biti te koje priznaju nezavisnost Kosova.

Dačić je objasnio da se u okviru zasedanja Generalne skupštine UN održavaju tri nivoa sastanaka – jedan je generalna debata, razni susreti na marginama i brojne konferencije itd, a drugi su sastanci bilateralnog karaktera koji se odnose se na jačanje bilateralnih veza.

Premijerka Srbije se zahvalila Trampu, on joj uzvratio neočekivanom rečenicom o Srbima

– Treći nivo je onaj koji mene najviše interesuje – razgovor sa zemljama koje su priznale Kosovo, o tome da preispitaju tu svoju odluku – rekao je šef srpske diplomatije.

Upitan dokle su stigli u tim razgovorima, Dačić je rekao da “nije dobro govoriti o tome dok se te stvari ne završe do kraja”.

– Ja nikada o tome ne govorim, ali ovde imam spisak zemalja sa kojima treba napraviti kontakte – ko gde sedi, gde se ko nalazi kog dana, kada diskutuje…. Imamo materijale za svaku od tih zemalja, koje uvek nosimo sa sobom, i imamo mapu svih zemalja koje su priznale i nisu priznale Kosovo – rekao je Dačić.

Pokazujući medijima mapu na kojoj se vidi koje su zemlje priznale, a koje nisu priznale nezavisnost Kosova, Dačić je rekao da “svako treba da je dobije da bi znao da Priština laže, da tačno imaju saznanja o tome ko je priznao, ko nije priznao Kosovo”.

Komentarišući prisustvo prištinske delegacije u zgradi UN, Dačić je rekao da “oni nisu tu, oni su po ćoškovima, po hoklicama, jer oni nisu članovi UN i nemaju iste propusnice, kao i članovi UN“.

Kako je objasnio, prištinska delegacija se prijavila preko Odeljenja UN za mirovne operacije (Department of Peacekeeping Operations) i tako dobila propusnice, uz koje, međutim, ne mogu da uđu u sale na sastanke.

– Oni to rade svake godine, to je zloupotreba tog statusa, ali džabe im. Mislim da su svi prozreli o čemu se tu radi, da svi imaju u vidu da su napravili strašnu grešku kad su priznali Kosovo, i da se mnogi od njih danas kaju zbog toga i razmišljaju o povlačenju priznanja – rekao je Dačić.

SREDNJOŠKOLCI IZ ZEMUNA PREBILI OSNOVCE KOJI SU ZLOSTAVLJALI MALOG MARKA

Naglasio je, ipak, da ne želi da o svemu tome govori dok se ne završe svi skupovi, odnosno dok ne prođe ova nedelja.

Na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine UN, šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se u utorak sa ministrom odgovornim za spoljne poslove u Sultanatu Oman Jusuf bin Alavi bin Abdulahom.

Oman Jusuf bin Alavi bin Abdulah Foto: Tanjug/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

U prijateljskom i sadržajnom razgovoru sagovornici su razmenili mišljenja o tekućim političkim procesima u regionima Zapadnog Balkana i Bliskog istoka, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić upoznao je ministra iz Omana i na tradicionalnu i izuzetno razvijenu saradnju Srbije sa državama arapskog i islamskog sveta.

Dva ministra su se dogovorili da u najskorije vreme razmene posete u cilju daljeg unapređenja bilateralne saradnje na svim poljima od obostranog interesa.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić koji boravi u Njujorku kao član delegacije Srbije na 73. zasedanju Generalne skupštine UN, imao je u utorak nekoliko susreta sa visokim svetkim zvaničnicima u sedištu svetske organizacije.

Foto: Tanjug/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Uoči početka zasedanja, šef srpske diplomatije susreo se i imao kraće razgovore sa predsednikom Turske Redžepom Tajip Erdoganom, premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom i predsedavajućim Predsedništvu BiH Bakirom Izetbegovićem, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

PREMIJERKA U NJUJORKU: Članstvo u Evropskoj uniji je ključni spoljnopolitički cilj Srbije

Boravak u Njujorku ministar će iskoristiti za brojne bilateralne sastanke, učestvovaće na multilateralnim skupovima koji su predviđeni tokom „UN sedmice” pre svega s ciljem jačanja pozicije Srbije u svetu, navodi se u saopštenju.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs, Tanjug)