DA LI STE UPOZNATI SA ČLANOM 187: Vozači, ovoliko ALKOHOLA smete da pijete KAD VOZITE (INFO)

stop

Foto: Telegraf

Zakon nije menjan, već je postala praksa da se Član 187. Zakona o bezbednosti saobraćaja striktno da primenjuje! U njemu piše da vozač pod dejstvom alkohola ne sme da vozi. Isti Član kaže da je osoba pod dejstvom alkohola ukoliko u krvi ima više od 0,3 promila alkohola. Kombinacija alkohola i vožnje se i do sada kažnjavala u saobraćaju, ali situacija je nedavno postala još ozbiljnija.

Nekada ranije je bila praksa da, ako vas policija uhvati sa 0,3 do 0,5 promila alkohola u krvi, dobijete kaznu i nastavite svojim putem. Međutim, više vam neće biti dozvoljeno ni da nastavite vožnju.

[adsenseyu5]

Za volan će smeti da sedne samo drugi trezan vozač. U suprotnom moraćete da ostavite auto na licu mesta i nastavite put taksijem, ili autobusom ili da odspavate dok nivo alkohola ne padne ispod 0,3 promila.

Zakon nije menjan, već je stigao nalog da Član 187. Zakona o bezbednosti saobraćaja počne striktno da se primenjuje, a u njemu piše da vozač pod dejstvom alkohola ne sme da vozi. Isti Član kaže da je osoba pod dejstvom alkohola ukoliko u krvi ima više od 0,3 promila alkohola. Čak i jedno klasično pivo (0,5 l), naročito na prazan stomak, može da vas dovede do 0,4 promila alkohola, ali to zavisi od sledećih faktora:

BESNI CARINSKI RAT: Na srpskoj granici čeka 230 TONA HRVATSKE robe!

  • a) prazan ili pun stomak – ako se pije na prazan stomak, nivo alkohola u krvi će naglo skočiti, dok će se na pun stomak podizati lagano i do nižeg nivoa
  • b) naviknutost na alkohol – što više pijete, jetra će brže da ga prerađuje
  • c) brzina konzumiranja – što brže pijete, veću koncentraciju ćete postići u kraćem periodu
  • d) vrsta pića – čak ni svako pivo nema isti procenat alkohola. Na primer, Zaječarsko ima 4,5%, Apatinsko 4,7%, Lav 5,0%, Nikšićko tamno 6,2%…
  • e) vreme proteklo od konzumiranja poslednjeg pića do merenja
  • f) pol – muškarci bolje podnose alkohol od žena (i brže ga prerađuju)
  • g) težina – osobe sitnije konstitucije teže podnose alkohol

UŽAS KOD SMEDEREVA: Pet muškaraca OBLJUBILO devojku, već drugo napastvovanje u istom selu (INFO)

Postoje neka uopštena pravila koja govore koliko ćete imati promila alkohola u krvi nakon nekoliko čašica žestine, piva ili vina, ali se pokazalo da su u praksi rezultati često neočekivani.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:SrbijaDanas.com)

[adsenseyu2]