Da li je ovo sledeći uslov: Berlin traži da Srbija izbaci Kosovo iz Ustava?!

amerika-eu
Ukoliko Srbija ne uskladi svoj Ustav sa dogovorima iz Briselskog sporazuma poglavlje 35 neće moći da se zatvori, pa i članstvo u EU postaje neizvesno

Osim 11 uslova za otvaranje ključnog, kosovskog poglavlja u pregovorima Beograda sa Briselom, Berlin je pred Srbiju isporučio i zahtev: da se Ustav uskladi sa dogovorima iz Briselskog sporazuma, a kako prenose “Novosti” bez ispunjenja ovog zahteva poglavlje 35 neće moći da se zatvori, pa i članstvo u EUsamim tim, visi o ovom tankom koncu.

Da li prilagođavanje najvišeg akta Srbije podrazumeva i brisanje preambule koja jasno kaže da je Kosovo i Metohije sastavni deo teritorije naše zemlje, do sada nije precizno definisano. Međutim, po mnogima upravo je to najveća zamka koja se krije u Berlinskom paketu i koja zapravo implicira priznavanje nezavisnosti!

[adsenseyu4]

Sporne tačke mogle bi da budu i članovi 182 i 16 Ustava, koje se odnose na teritorijalno uređenje Srbije i međunarodne odnose. Brisel bi mogao da traži da se iz Ustava izbaci formulacija da Srbija ima dve pokrajne, kao i da promeni stav da “svi međunarodni ugovori moraju biti u skladu sa Ustavom”!

Foto: AP/Tanjug

Prema informacijama iz Brisela, na formulaciji sadržine kosovskog poglavlja mesecima je radilo nemačko ministarstvo spoljnih poslova, a srpski zvaničnici su sa tačnom listom uslova upoznati početkom oktobra, kada je u poseti Srbiji bio Ernst Rajhel, specijalni izaslanik MSP Nemačke za jugoistočnu Evropu, Tursku i EFTA.

Profesor Ustavnog prava Ratko Marković kaže za “Novosti” da se zahtev za usklađivanje Ustava sa Briselskim sporazumom odnosi na sve delove ovog akta gde se pominje Kosovo, a posebno na dva:

– Očekujem da Brisel traži da se izbaci navođenje AP KiM u delu o teritorijalnom uređenju Srbije, kao i da se izbriše rečenica da će se suštinska autonomija KiM urediti posebnim zakonom. Takođe, Brisel će insistirati i da u Ustavu međunarodno pravo i ugovori imaju primat nad domaćim.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Šef Delegacije EU, Majkl Devenport, rekao je da pregovori Srbije i EU nisu stali i da nije ništa izgubljeno:

– Do sada su završeni skrininzi za 23 od 35 poglavlja, a Srbija radi na akcionim planovima za poglavlja 23 i 24.

[adsenseyu4]

NEMAČKA AMBASADA: BEOGRAD ODAVNO UPOZNAT SA OČEKIVANJIMA!

– Povodom proverene informacije o 11 uslova Berlina za otvaranje poglavlja 35, u Nemačkoj ambasadi u Beogradu nam kažu da nije tačno da postoji takav spisak.

Foto: Tanjug AP Photo/Markus Sćreiber

Ali, oni potvrđuju da će Vlada Nemačke dati saglasnost za otvaranje poglavlja 35 tek kada obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o normalizaciji odnosa iz aprila 2013. godine budu sprovedene u potpunosti i kada Srbija jasno iskaže spremnost da nastavi sa dijalogom sa Kosovom:

– Srpska vlada je odavno upoznata sa ovim očekivanjima. Sada, nakon što je napokon formirana kosovska vlada, bitno je da se dijalog na visokom političkom nivou što pre nastavi i da doprinese brzom zatvaranju praznina u sprovođenju Sporazuma o normalizaciji odnosa. EU očekuje od Srbije i Kosova dalji napredak u procesu normalizacije odnosa.

(Telegraf.rs)