DA LI JE MOGUĆE DA SU PRIZNALI! Gardijan: Amerika i Britanija režirale i dozvolile zločin u Srebrenici! (FOTO)

kovceg-zastava

– Nijedan političar, diplomata i visoki vojni funkcioner nije našao za shodno ni da podnese ostavku zbog izdaje Srebrenice. Biće zanimljivo videti da li će se bar nešto približno izvinjenju čuti sledeće nedelje od Britanije, Amerike ili Francuske – zaključuju autori, podsećajući da su svi oni nakon Srebrenici unapređeni

Kako londonski ”Gardijan” piše, nova istraživanja su pokazala da su Velika Britanija i SAD znale šest nedelja pre maskra u Srebrenici da će ova enklava pasti, ali su je žrtvovale u svojim naporima za mir. Kako vaoj list navodi, tadašnji šefovi država i političari upravo su oni koji će popuniti VIP mesta u Srebrenici povodom obeležavanja 20.godišnjice masakra.

U tekstu pod naslovom “Kako su Britanija i SAD odlučile da prepuste Srebrenicu njenoj sudbini”, čiji su autori novinar Ed Vulliami i Florens Artman, bivša potparolka Tribunala u Hagu i savetnica Karle del Ponte, navode se brojna svedočanstva i izjave zvaničnika koji su imali ključne uloge u dešavanjima u Srebrenici, a koja pokazuju da je “zločin u Srebrenici bio očekivan i da su je zapadne sile žrtvovale zarad sklapanja primirija između zaraćenih strana”.

[adsenseyu1]

– U Potočarima će 11. jula biti govora i priznanja, ali je najmanje verovatno da će se čuti odgovor na pitanje: kako se zločin u Srebrenici dogodio? Zašto su odredi smrti bosanskih Srbanekontrolisano ubili više od 8.000 muškaraca i dečaka u nekoliko dana i to pred nosom trupa Ujedinjenih nacija koje su bile u zakonskoj obavezi da se zaštite žrtve? Ko je i zašto to dozvolio – navodi se u tekstu.

Autori konstatuju da “danas postoji masa dokaza da je pad Srebrenice bio deo politike tri velike sile Britanije, Francuske i SAD – i rukovodstva UN u potrazi za mirom po svaku cenu, mira na račun Srebrenice”.

Foto: AP/Tanjug

Navodi se takođe da je Savet bezbednosti UN još u maju 1993. podneo izveštaj u kojem je upozorio na potencijalni masakr ukoliko srpske snage uđu u Srebrenicu, ali da se već u proleće 1995. velike sile već nisu obazirale na to u nastojanju da podele Bosnu između Srba, Muslimana i Hrvata.

Novinari “Gardijana” temeljno objašnjavaju kako su velike sile insistirale da se ukine postojanjeenklava, zatim kako su bile svesne da će uslediti etničko čišćenje Srebrenice, ali i kako su pripadnici UNPROFOR-a ostavili civile nezaštićene i odbili da im pomognu.

[adsenseyu1]

Pojedini izvori ukazuju i da su 13. jula operativci američke CIA čak satelitskim putem pratili dešavanja u Srebrenici u izvesnoj centrali u Beču, kao i da je pokolj dozvoljen od strane velikih sila bez ikakvog pokušaja mešanja, a kamoli spašavanja žrtava.

U tekstu su opisani i susreti zapadnih funkcionera i pregovori sa predstavnicima muslimana, ali i Slobodanom MiIloševićem, Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, ali i trud iskusnih diplomata kasnije da se dešavanja u Srebrenici predstave kao iznenađenje.

Foto: AP/Tanjug

– Nijedan političar, diplomata i visoki vojni funkcioner nije našao za shodno ni da podnese ostavku zbog izdaje Srebrenice. Biće zanimljivo videti da li će se bar nešto približno izvinjenju čuti sledeće nedelje od Britanije, Amerike ili Francuske – zaključuju autori, podsećajući da su svi oni nakon Srebrenici unapređeni.

Novinari “Gardijana” temeljno su se pozabavili ulogom sledećih aktera u dešavanjima u Srebrenici: Radovan Karadžić, politički lider bosanskih Srba, Slobodan Milošević, tadašnji predsednik SFRJ, Alija Izetbegović, lider bosanskih Muslimana, Karl Bilt, švedski političar koji je postao specijalni izaslanik Evropske unije za bivšu Jugoslaviju, Entoni Lejk, nacionalni savetnik za bezbednost tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, Malkom Rifkind, tadašnji britanski ministar odbrane, Polin Nevil-Džons, britanski diplomata koji je predvodio delegaciju Velike Britanije u Dejtonu na mirovnim pregovorima, general Rupert Smit, britanski vojnik koji je je bio na čelu mirovnih snaga u BiH, pukovnik Džozef Kingori, kenijski oficir koji je bio vojni šef UN-a u Srebrenici, i Bernard Janvier, francuski šef mirovnih snaga UN-a.

Sam tekst inače je najava knjige koju će Florens Artman objaviti ove nedelje pod nazivom “Afera Srebrenica: Krv realpolitike”.

(Telegraf.rs / Izvor: blic.online)

7 Comments on "DA LI JE MOGUĆE DA SU PRIZNALI! Gardijan: Amerika i Britanija režirale i dozvolile zločin u Srebrenici! (FOTO)"

 1. markovic mira | 5. July 2015. at 23:21 |

  to je samo pocetak, jos ce se mnogo sto sta otkriti – kao i to da dosta njih sto su im imena uklesana u srebrenici, zive zdravi i sretni na zapadu.. dokle nas varate

  • Valter Walter Terzic | 6. July 2015. at 06:35 |

   ostaci leeseva nisu imali ime i prezime prilikom iskopavanja,iskopano je preko 8000 leseva kojima je DNK metodom utvrdjeno ime i prezime

   • Meraklija | 6. July 2015. at 14:52 |

    Waltere ne izmisljaj vec sam ti nekoliko puta rekao.Time samo pravis probleme koje neces moci da rijesis kad istina potpuno izadje na vidjelo.Mnogo valjas gluposti.

   • PA ZNAS E DA SE MNOGA GROBLJA U FBiH RASFORMIRANA DA BI SE MESTILO U JEDNO CENTRALNOU POTOCARE DA BI SE NAMIRIO BROJ ONIH KOJI SU POSNI NA ZAPAD I ZNA SE KAD JE GLASANJE DA SU SVI NA BROJU PO TIM GLASACKIM LISTICIMA AL SRECA VASA IMATE JOS UVE ZALEDJINU KOJI SVE ZNAJU AL CUTE A DOKLE CE TO TRAJAT NE ZANAVEK ,SVI ZNAJU ONU POSLOVICU DA SE ZEMLJA ZAKLELA RAJU DA SE SVE TAJNE ODAJU PA TAKO I O CE NA KRAJU ISPLIVATI I STA CE POSLE DA SE DESI IMA LI IKO PRESTAVU O TOME E TEK ONDA CE NASTUPITII ONIH BROJ OD 8000 KOJI NECE IMATI KO DA IH PREBROJI ,,,,STOGA BICE KO I UVEK MOLJAKANJE DA SE NIJE NZALO STA SE RADI ,,AL NECE BITI OPROSTAJA IAKO SMO MI NAROD HRISCANI DA OPRASTAMO

    • Valter Walter Terzic | 10. July 2015. at 15:54 |

     DA U PRAVU SI,PREVOZE IH CAMCIMA,KARIOLAMA I ROSULAMA SA SVIH STRANA BiH…HHAHAHHAAA….KONJU JEDAN…EVO I MI U HRVATSKOJ SAKUPLJAMO NEKE KOSKE I SALJEMO ZA SREBRENICU…BIT CE NA KRAJU JOS 200 000 NA POPISU

 2. Тројански коњ! Остаје прича да су “злочин” починили Срби а да НАТО није учинио довољно да заштити муслимане. Значи да Србе и Србију истичу као мету за нападе џихадиста!

 3. Evom tekstu fali kljucna cinjenica. Tu cinjenicu je iznio Hakija Meholjic jedan od Srebrenicana koga je Alija Izetbegovic zajedno sa ostalim prvacima iz tada zasticene zone pozvao u Sarajevo pred sami “pad Srebrenice”. Alija im je tada reko: ” Klinton trazi od nas da zrtvujemo 5000 muslimana u Srebrenici da bi se Amerika vojnim udarima iz vazduha ukljucila u rat na muslimansku stranu”? Meholjic je tada rekao da je to ludost i ko ce od njih odrediti ko ce od muslimana biti zrtvovan do te cifre, a ko ne”? Nadjeno je medjutim rjesenje. Frizira se statisticki podatak o broju umuslimana u Srebrenici koji je za 5000 veci nego u stvarnosti. Za ostatak se pobrinula grupa komandosa pod direktnom komandom izvesnog jos uvjek neidentifikovanog pukovnika francuske legije stranaca i jedinog buduceg kljucnog haskog svjedoka “genocida” nevinom genetalu Krsticu
  Pobili su ukupno oko 100 zarobljenih muslimama i rekli ds je ta cifra 10 puta veca da bi sliku o preostalih “7400” bila vjerodostojnija. Antisrpski sud u Hagu i zapadni strogo komtrolisani mediji tu mantru ponavljaju iz godime u godinu, iz dana u dan, da bi sve to 20 godina posle zeljeli da krunisu Engleskom rezolucijom o “genocidnom karakteru RS”. Njom bi ujedno bilo pravno regulisano kaznjavanje svako buduce negiranje (kao i slucaju holokausta nad Jevrejima) tog “genocida”.
  E PA “NECE DA MOZE” DRAGA GOSPODO RODSILDI, ROKFELERI I KRALJICE ELI. Ima neko ko ce vam tu vasu pokvarenu igru sa Srbima sve tri vere na Balkanu konacno raskrinkati, prvo VETOM U SAVETU BEZBEDNOSTI UN, a onda i razotkrivanjem vaseg zlocinackog poduhvata na prostorima Balkana u zadnjih 150 godima. Istina i pravda mpraju na kraju pobediti. A ONDA CE TE JOS JEDANPUT U SRED ENGLESKE MORATI DA USTANETE POZDRAVITE TROBOJKU SA BELIM DVOGLAVIM ORLOM I KRUNOM NEMAMJICA NA GLAVI, I ODSLUSATE SRPSKI HIMNU “BOZE PRAVDE” I DS POZDRAVITE JEDINOG KRALJA KOME SE CEO SPORTSKI SVET KLANJA,KRALJA TENISA NOVAKA DJOKOVICA SA KOS JEDNIM PEHAROM IZ WIMBLDONA U RUKAMA.

Comments are closed.