CRTANJE NOVIH GRANICA: Putinov plan za TRAJNI MIR na Balkanu?!

Rusija

Foto: Tanjug/AP

Novi izgled Balkana! Ovako se u tri reči može opisati plan ruskog predsednika Vladimira Putina koji bi obezbedio trajni mir u regionu. O ruskom projektu za sada se vode razgovori iza kulisa i na nivoima specijalnih izaslanika nekoliko država, ali se sve glasnije pominje i u diplomatskim krugovima.

Putinov plan dobrim delom poklapa se i sa idejom koje zastupljaju određeni krugovi u Vašingtonu, a jedan od ključnih igrača u tom planu i njegovom sprovođenju je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Naravno, navodi Srpski telegraf, tek će uslediti diplomatska ofanziva Moskve sa ciljem da se Putinovom projektu obezbedi široka međunarodna podrška.

U najgrubljim crtama, nova mapa Balkana podrazumeva razgraničenje Srba i Albanaca, pripajanje Republike Srpske Srbiji, kao i nekadašnjeg prostora Herceg-Bosne Hrvatskoj i stvaranje mini-muslimanske države, koja bi u stvari predstavljala ono što je ostalo od BiH.

ISPOVEST MAJKE LAŽNO OPTUŽENE SARE: Vi ste Srbi, nema šta da radite kod mene, MARŠ ODAVDE! Ne daj Bože nijednoj majci da doživi ovo! (FOTO)

Time bi, smatraju ruski stručnjaci s kojima je Putin razradio ovaj projekat, bila omogućena stabilnost Balkana na duži period. Takođe, bili bi potpuno obesmišljeni projekti “velike Albanije”, ali i islamske džamahirije u koju neki pokušavaju da pretvore sadašnju BiH. Konačno, uspostavila bi se i jasna granica daljem širenju NATO na istok.

Stručnjak za međunarodnu bezbednost iz BiH Dževad Galijašević smatra da je plan odličan. On ističe da prepakivanje granica na Balkanu ne može da se sprovede bez novih teških konflikata, osim ako taj proces ne nadzire Rusija.

– Putin je svestan da na Balkanu nema stabilnosti dok RS u potpunosti ne pripadne Srbiji, pošto je BiH izvor nestabilnosti s tendencijom jačanja muslimanskog ekstremizma. Predložena mapa jeste krajnji geopolitički cilj kom treba stremiti, ona podrazumeva rešavanje nacionalnih pitanja na Balkanu u skladu sa evropskom teorijom o naciji. Putin savršeno dobro zna kad je trenutak da se neka teška pitanja rešavaju, a koja mogu da se odlože – objašnjava naš sagovornik.

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović kaže da ruski predsednik ima moć da svoj plan sprovede u delo.

SULUDE TVRDNJE HRVATA: Deo hrvatskih logoraša iz Knina u Srbiji drže kao robove?!

– Projekat koji Putin ima u zamisli može da bude deo diplomatskih igara koje nama običnim ljudima nisu dokučive, ali imajući u vidu da je ova mapa praslika nekadašnje ideje o nacionalnim državama, predsednik Rusije sigurno može da bude strateg takve zamisli na Balkanu. On u odnosu na zapadne lidere nema uprljane ruke u regionu, sve što se dešavalo ovde u poslednjih 30 godina dešavalo se mimo Rusije – navodi Jovanović.

Analitičar Dragomir Anđelković ističe da bi Srbi, ukoliko bi ovaj plan zaživeo, na ovaj način konačno rešili svoje nacionalno pitanje.

CRNOGORSKI PREMIJER SAGLASAN S MERKELOVOM: Bez promena granica na Balkanu

– To podrazumeva da uz podelu Kosova ide i pravo RS na samoopredeljenje. Svakako, morale bi da budu uspostavljene garancije za granice ostatka Srbije jer su za nas neprihvatljive bilo kakve promene u vezi sa Sandžakom – iznosi Anđelković.

(Dnevne.rs/SrbijaDanas.com/Izvor: Republika)