Crna Gora otvorila granice, a evo kolike su šanse da letujemo u GRČKOJ ILI BUGARSKOJ

FOTO: AMSS KAMERE / SCREENSHOT

Optimizam “podgrevaju” pre svega brojke od poslednjih nedelju dana kada se jasno vidi pad broja novozaraženih, te je jasno da se ovaj drugi talas korona virusa u našoj zemlji polako, ali sigurno, gasi.

Srpski građani trenutno bez negativnog PCR testa i karantina ili samoizolacije mogu da uđu samo u 18 zemalja širom planete! Od danas je na tom spisku i Crna Gora koja je konačno otvorila granice za Srbe. Međutim, mnogi još ne gube nadu da će se nešto uskoro promeniti i da će u smiraj leta otići i na ostale omiljene morske destinacije.

Optimizam “podgrevaju” pre svega brojke od poslednjih nedelju dana kada se jasno vidi pad broja novozaraženih, te je jasno da se ovaj drugi talas korona virusa u našoj zemlji polako, ali sigurno, gasi.

Crna Gora je, nakon nedelja zabrane, noćas od ponoći ponovo otvorila granice za državljane Srbije, uz obavezan negativan PCR ili pozitivan serološki test ELESA.

Prema poslednjim informacijama, sledeći bi možda granicu mogli da otvore Bugari.

OČAJNI! Nakon Srbije još jedna zemlja stavila Hrvatsku na CRVENU LISTU: Drugi njen sused razmišlja o istom koraku (INFO)

– Postoji najava da će državljani Srbije od 16. avgusta moći u Bugarsku. Razmatra se da se ukine obavezan test na koronu, ali će na snazi ostati mera obaveznog merenja temperature na granici – rekao je pre nekoliko dana Aleksandar Seničić, prvi čovek Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA).

Što se Grčke tiče, tu je stvar mnogo komplikovanija. Prevashodno zbog eksplozije korone na njihovom tlu. Grci su, podsetimo, zabranu ulaska srpskih turista produžili sve do kraja avgusta.

– Za sada nema naznaka da će Grčka otvoriti granice za srpske državljane – rekao je juče za Tanjug ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Podsetimo, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša, rekao je “da Nacionalno koordinaciono telo svakodnevno sagledava situaciju, te da je vidljiva visoka lokalna transmisija u svim zemljama okruženja i kod nas”.

NE MOGU DA SE SPERU S DUŠE: Tri NEOPROSTIVA GREHA koja uteruju strah u kosti (INFO)

Crnogorci su, međutim, pre nego što su odlučili da granice otvore za sve Srbe sa negativnim testom, napravili jedan izuzetak, ali samo za one sa dubokim džepom. Oni su, naime, odlučili da dopuste ulazak srpskih turista, ali samo onih koji dođu privatnim avionima, sa negativnim PCR testom i rezervisanim smeštajem.

Što se Hrvatske tiče, tu je opet situacija “nešto između”. Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku kao turisti, ali sa negativnim PCR testom. Kako je istakao Dačić “Hrvatska je donela meru koja je za njih racionalna, a sve zbog turista”.

O ponovnom otvaranju Italije i Španije nije realno u ovom trenutku govoriti, čak i ako 1. septembra stigne preporuka Evropske unije. Razlog je što se ovaj drugi pik ili drugi talas korone kod njih tek zahuktava.

PEVAČICA SAŠKA KARAN PRIJAVLJENA ZA POKUŠAJ UBISTVA: Oglasila se pa iznela NEVEROVATNE tvrdnje! A onda se obratila NJIMA! (FOTO)

– EU je donela određene preporuke, prvo je stavila Srbiju na belu listu, onda su skinuli Srbiju sa te liste posle povećanog broja novozaraženih. To su samo preporuke, ali države članice uglavnom poštuju te preporuke – zaključio je Dačić.

Dakle, do daljnjeg Srbi na more bez testova i karantina mogu samo u Tursku ili Egipat.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)