ČESTA POJAVA: “Mladi odu, zarade 900 €, vrate se u Srbiju i ne rade dva meseca”

posao

Foto: privatna arhiva

Mladi bi trebalo da rade, bar i za manju platu kako bi stekli iskustvo koje poslodavci danas traže.

To su poručili gosti u Jutarnjem programu TV Prva Nebojša Atanacković, predsenik Unije poslodavaca, Ružica Mevorah, penzionerika koja radi kao uredca časopisa „Ah ljubav“, Breda Milić, direktorka Omladinske zadruge “Bulevar” i Miloš Turinski, iz “Infostuda”.

“Radite, makar i za tih 30-35.000 dinara. Neće biti doveka takva plata, baš zbog tog iskustva“, kaže Turinski.

Na konstataciju da sve više mladih i ne razmatra opciju da rade u Srbiji i da odlaze u inostranstvo u potrazi za poslom i boljom platom, sagovornici kažu da u poslednje vreme to nažalost, kratkog daha.

VOJNI ANALITIČAR POKAZAO DOKUMENTA IZ PENTAGONA: Ovo je dokaz da nas je NATO trovao kad nas je bombardovao 1999. godine!

Takođe, navode da se se pojavile mnoge agencije za zapošljavanje koje nude poslove u inostranstvu i vode mlade na taj rad.

“Oni tamo rade, zarade 900 evra mesečno, vrate se u Srbiju i onda ne rade dva meseca. To je nešto novo što se pojavilo na tržištu i sve je češća pojava“, kaže Breda.

Dodaje da mladi odvedeni na te poslove rade surov posao, jer se radi u kolektivnim smeštajima, često su bez društvenog, socijlanog života, u kompleksima koji su često izolovani.

Predsednik UPS kaže da nisu ni svi privatnici isti, i da postoji problem u državi koja mora da bude efikasnija u zaštiti zaposlenih.

PRIMITIVIZAM I MRŽNJA: Jelena Karleuša pred finale Svetskog prvenstva Hrvatima uputila jaku poruku (FOTO)

“Vodimo stalno razgovore o minimalcu, a mnogi isplaćuju zarade i ispod tog minimalca“, dodaje.

Takođe, sagovornici su saglasni da su početne plate od 30.000 uglavnom na nivou Beograda i da je su u unutrašnjosti zemlje niže.

(Dnevne.rs/Izvor: B.92)