ČEKA NAS VELIKA IZMENA U PASOŠIMA: U rubrici državljanstvo više neće pisati “srpsko”

Foto: Dnevne.rs/pixabay

BEOGRAD – Od 1. oktobra u pasoše se umesto “srpsko” u rubriku “državljanstvo” upisuje “državljanstvo Republike Srbije”.

Oznaka državljanstva kao “srpsko” nije bila suprotna propisima, tako rade i druge države, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Međutim, u Stranci za Sandžak su smatrali da se time krše prava manjinskih naroda u Srbiji.

Mirsad Đerekarac prvi je Bošnjak kome u putnoj ispravi izdatoj u Konzulatu u Nemačkoj u rubrici stoji državljanstvo Republike Srbije. Ispravu je podigao pre Nove godine.

– Moja građanska i sva druga prava u državi Srbiji nisu ugrožena, ali mi ovo znači. Eto, samo taj osećaj jednakosti i ravnopravnosti sa drugim narodima u državi u kojoj živim”, kaže Đerekarac.

Iz Stranke za Sandžak prvi dopis resornom ministarstvu u kome se ukazuje na kršenje zakona poslat je u decembru 2016. godine.

SVET VIDEO DA SU SRBI ŽRTVE: Čelnici NATO pakta besni zbog posete Aleksandra Vučića Kosovu

“Stavljanje prideva ‘srpsko’ znači, u stvari, da se stavlja jedna nacionalna odrednica, jedno nacionalno obeležje, što nije u skladu ni sa Ustavom ni sa Zakonom. Svi manjinski narodi, odnosno, nesrpski narodi u Republici Srbiji, podvode se pod odrednicu ‘srpsko’ i mi smo tražili da se to ispravi”, kaže predsednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova objašnjavaju da je set podataka koji se upisuje u novi biometrijski pasoš urađen na osnovu standarda koji propisuje sadržaj, izgled i upis svih podataka koji se nalaze u pasošu.

Rubrika državljanstvo upisuje se u obliku pripadnosti državi čije državljanstvo lice poseduje.

Od 1. oktobra, kroz aplikaciju u pasošu u rubrici “državljanstvo” upisuje se “državljanstvo – Republike Srbije”, što je takođe u skladu sa Zakonom o državljanstvu Republike Srbije i Zakonom o putnim ispravama. U rubriku “državljanstvo” u pasošu upisuje se isključivo “državljanstvo Republike Srbije”, tako da ne postoji mogućnost izbora.

Preporuka zaštitnika građana

Murić se obratio zaštitniku građana u decembru 2016. godine. Postupak je trajao kraće od godinu dana.

Nakon više sastanaka, preporuka zaštitnika građana o izmeni sadržaja rubrike državljanstvo je usvojena.

SRPSKI VIDOVNJAK OTKRIVA: Svedok ubistva je otrovan, Jelenin ubica je javna ličnost, evo i kada će biti uhapšen!?

Ombudsman Zoran Pašalić smatra da je potrebno napraviti razliku između nacionalnog identiteta ili pripadnosti i državljanstva.

“Svakako treba napraviti tu jasnu razliku koja će uticati na bolji osećaj svih onih koji jesu državljani Republike Srbije ali koji se ne smatraju srpskim ili delom srpskog naciona”, dodaje Pašalić.

MILANU (25) SU OCA UBILI ALBANCI, A VUČIĆA JE ZAMOLIO ZA MALU POMOĆ DA PREHRANI PORODICU: Ubrzo je stigao dokaz da je SRBIJA ZEMLJA VELIKIH LJUDI! (VIDEO)

Ispravka će biti vršena u narednom periodu, za sve državljane Srbije, prilikom obnavljanja pasoša koji su istekli.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor:RTS)

1 Comment on "ČEKA NAS VELIKA IZMENA U PASOŠIMA: U rubrici državljanstvo više neće pisati “srpsko”"

  1. U Hrvatskoj je drzavljanstvo “Hrvatsko”, u Kanadi je “Kanadsko”, u Americi “Americko”, u Grckoj “Grcko”, itd. Zato svaki pripadnik neke druge nacije koji neprekidno zivi kao priznati drzavljanin zemlje u kojoj se nalazi, mora nositi ime drzavljanstva te iste zemlje. Oni kojima se to ne svidja, ili ne zele da im u pasosima tako pise, mogu se odreci drzavljansva i otici iz zemlje u odredjenom roku, sem ako ne traze i dobuju rezident vizu kako bi mogli ostvariti pravo na rad, zdravstvenu zastitu, socijalnu pomoc, penziju, stednju, deciji dodatak, itd. Nacionalisti nisu zakonskiu uvazeni ni u jednoj drzavi zbog svoje nacionalne teznje i pripadnosti, niti mogu imati pravo na bilo kakve beneficije… sem ako su registrovani drzavljani te drzave, tj.ako su se zakleli na odanost i postovanje zakona polozivsi zakletvu na grbu, zastavi i znamenju drzave u kojoj uzivaju status priznatog drzavljana.

Comments are closed.