ČEKA NAS DESET PUTA JAČI UDAR VIRUSA! Ukrstiće se KORONA I GRIP, epidemiolozi sa STRAHOM ČEKAJU JESEN

virus

Foto: EPA

Domaći i svetski stručnjaci plaše se sudaranja kovida i sezonskog gripa u jesen i apeluju na građane da se vakcinišu

Korona virus i virus gripa će nas, sva je prilika, udariti još žešće na jesen nego što to čini kovid sada, u drugom vrhu prvog talasa, kada smo svedoci skoka broja obolelih, obolevanja mladih i punih bolnica širom Srbije.

Ovako bi moglo da glasi upozorenje naučnika s različitih krajeva planete, koji još tvrde da je koronavirus mutirao i da je sada 10 puta zarazniji nego što je  bio prošle zime u Kini.

“Drugi virus”

Pulmolog dr Branimir Nestorovič izjavio je “da bi rekao da je ovo drugi virus”, kao i da je to njegovo lično mišljenje.

Ni prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član kriznog štaba u Nišu, za Kurir kaže da ne odbacuje mogućnost da će se na jesen koronavirus i grip sudariti, ali i dodaje da on sada nije siguran da iko na planeti može da  tvrdi da je korona virus mutirao.

– Da smo se odgovornije ponašali, ne bismo imali baš ovakvu situaciju. Sad plaćamo danak. Nislim da će se spojiti sezona gripa i korone, ali se potajno nadam da ćemo u avgustu ući u period smanjenja slučajeva korone – objašnjava ovaj naš čuveni stručnjak i dodaje da sad sve zavisi od nas- neophodne su maske, distanca, nema rukovanja, ljubljenja, grljenja, obavezno je pranje ruku i ne sme se dodirivati lice.

Što se jeseni tiče, dodaje on, vrlo će teško moći da se razlikuju kliničke slike gripa i koronavirusa jer su slične!

– Zato je neophodno da se u što većem broju vakcinišemo protiv gripa pred njegovu sezonu. Na taj način ćemo barem od jedne bolesti biti zaštićeniji. Što se tiče mutacija korona virusa, mnogo smo dosad grešili kad je taj virus u pitanju. Globalno. I dalje je puno nepoznanica. Sva licitiranja da je virus mutirao, da je vuhanski i italijanski soj kod nas ili pak neki drugi, hrabra su. Za mutacije je neophodno vreme, a nije ga dovoljno prošlo da bi smo izvodili zaključke – objašnjava prof. dr Ranković.

SUŽEN IZBOR: Putovanja za građane Srbije svela se na nekoliko zemalja

I dr Srđa Janković, imunolog pozvao je građane da se obavezno vakcinišu protiv gripa.

S druge strane atlantika, američki naučnici tvrde da korona ne miruje, de je mutirao i da je sada 10 puta zarazniji nego što je bio krajem prošle godine, kada se pojavio u Kini.

Prema objavljenim podacima, niz eksperimenata koji su sprovedeni u istraživačkom institutu Skrips u Floridi pokazali su da mutacije utiču na protein koji virusu omogućava da se probije unutar ćelija u ljudskom organizmu.

Slika nije teška

Čini se, kako navode istraživači, da pacijenti koji se sada zaraze kovidom 19 nemaju teže simptome bolesti u odnosu na one koji su ranije oboleli od korone.

PULMOLOG JE IZGLEDAO BIO U PRAVU ZA VELIKU STVAR: Naučnici otkrili nešto što ima veze sa NESTOROVIĆEVOM TVRDNJOM

– Mutacija je, izgleda, nadoknadila slabost proteinskih šiljaka,što virusu omogućava da brže i lakše dopre do ćelija u ljudskom organizmu. Istovremeno, teže ga je uništiti kad dospe u telo i veže se za disajne puteve – rekao je za Vašington post vodeći virusolog floridskog instituta Hjerjun Čoi.

 

(Dnevne.rs/Kurir.rs)