BRUKA I SRAMOTA: Hrvati naplaćuju Srbima prelaz preko granice, ako ne žele da čekaju?!

Bajakovo

Foto ilustracija: Printscreen/instagram/oradio.rtv/pixabay

– Ubrzo nakon kretanja vozač nam je preko mikrofona objasnio da ćemo oko pola sedam ujutru stići na prelaz Metković i da moramo da skupimo 40 evra za mito hrvatskim carinicima ukoliko ne želimo da nas na granici maltretiraju – priča putnica Marina.

Na hrvatskoj granici, ustalila se praksa da carinici traže da svaki autobus iz Srbije plati 40 evra kako bi bi granicu prošao bez višesatnog čekanja. Vozači su navikli na to, pa već na polasku obaveste putnike da moraju da skupe novac da ne bi čekali. Ovo je doživela i Marina J. iz Beograda (27) koja je pre deset dana autobusom krenula za Korčulu.

[adsenseyu5]

– Krenuli smo u devet uveče iz Beograda “Lastinim” autobusom i na Hrvatsko primorje smo išli alternativnim putem preko Bosne, jer su na Šidu i Batrovcima velike gužve. Ubrzo nakon kretanja vozač nam je preko mikrofona objasnio da ćemo oko pola sedam ujutru stići na prelaz Metković i da moramo da skupimo 40 evra za mito hrvatskim carinicima ukoliko ne želimo da nas na granici maltretiraju – priča Marina.

ŠTOPUJTE SEBI VREME: Pokušajte da pronađete C u roku od 30 sekundi (FOTO)

Zadržavanje podrazumeva da se autobus parkira sa strane u kolonu vozila posle koga sledi višesatno detaljno pretresanje.

POSLEDNJE PROROČANSTVO TARABIĆA: Počeće OPŠTI RAT, a Srbiju će jedna stvar spasti katastrofe

– Vozač nas je obavestio da možemo da stojimo u mestu i čekamo i sedam sati. Putnici, među kojima je bilo i majki s decom, složili su se da platimo koliko treba jer niko nije želeo maltretiranje na granici niti da putuje 30 sati. Svako od nas dao je po evro, ali nije u pitanju novac nego se pitamo zašto je to tako – kaže Marina.

Nakon toga, njihov autobus prošao je na granici iznenađujuće brzo.

[adsenseyu1]

– U prvi mah nismo bili sigurni da li nas je vozač prevario i hoće li da uzme novac za sebe. Međutim, kad smo stigli na granicu, sve nam je bilo jasno. On je izašao sa pasošima i parama, ušao tamo u kućicu kod carinika, i vratio se vrlo brzo. Potom smo van reda prošli kompletnu granicu i ušli u Hrvatsku za manje od sat vremena. Ali je svejedno sramota da samo za nas važe takva pravila, pogotovo ako imamo u vidu da je to zemlja Evropske unije – smatra sagovornica.

Istu priču je potvrdio jeda od dugogodišnjih “Lastinih” vozača.

RIJEČANIN ZAPALIO CELU HRVATSKU: Ne volim jagnjetinu, briga me za Tompsona, NEMAM NIŠTA PROTIV SRBA!

– Opšte je poznato da hrvatskim carinicima moramo da damo novac jer bismo u protivnom imali velikih problema prilikom prelaska granice. Sa agencijama je to lako jer one plate i putnici ne znaju ništa o tome. Problem nastaje kod autobuskih linija jer ja moram putnicima da tražim tih 40 evra, koliko mora da se plati. Ukoliko oni hoće da skupe, ja to samo stavim u prvi pasoš kad ih predajem i kažem cariniku: “Mislim da nešto nije u redu sa prvim pasošem.” Oni to uzmu i mi prođemo jako brzo. U suprotnom možemo da čekamo i satima – ispričao je vozač.

U Carinskoj upravi Hrvatske, međutim, kažu da je mito strogo zabranjen i traže dokaze za takvo nešto.

HOROSKOP VAM OTKRIVA KAVI ĆETE BITI U STAROSTI: Devica će biti matoro gunđalo, Ovan vrlo aktivan kao i u mladosti!

– Uopšte ne tolerišemo bilo koju vrstu korupcije. Stoga nam svaka detaljnija informacija o tome može biti od pomoći u suzbijanju i istraživanju tih kažnjivih dela. Ukoliko raspolažete takvim informacijama, molimo da nam ih dostavite. Ne postoje nikakvi razlozi kojim bi putnike neko obavezivao na prikupljanje novca da bi brže prešli granicu – navode u Carinskoj upravi Hrvatske.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/SrbijaDanas.com/Izvor:Informer)

[adsenseyu2]