BRITANSKI LIST “Ekspres”: Putin sprema smrtonosno oružje da zbriše džihadiste sa lica Zemlje (VIDEO)

predsednik
Ruska vojska priprema se da upotrebi svoje, kako piše britanski list “Ekspres”, do sada najsmrtonosnije oružje kako bi zbrisala Islamsku državu (IS) s lica zemlje

LONDON – Ruska vojska priprema se da upotrebi svoje, kako piše britanski list “Ekspres”, do sada najsmrtonosnije oružje kako bi zbrisala Islamsku državu (IS) s lica zemlje.

[adsenseyu5]

U ovo oružje spada i raketni bacač plamena TOS-1A poznat kao “plamen sunca”, a ova pokretna mašina za ubijanje može da uništi i do osam blokova zgrada u jednom napadu, piše list.Termobarične bojeve glave, koje ispaljuju zapaljivu tečnost oko mete pre nego što je zapale, trebalo je da stignu u Siriju prošlog meseca.

“Plamen sunca” može da ispali i do 30 raketa jednu za drugom, a opremljen je bacačem koji ispaljuje plamen metrima u visinu.

Šteta koju on izaziva je potpuna, navodi britanski list.

Jedan od novinara koji je prisustvovao delovanju “plamena sunca”, rekao je da su eksplozije koje on izaziva duže, a udarni talas jači u odnosu na konvencionalne bojeve glave, kao i da se sagorevanjem i trošenjem kiseonika, stvara vakuum u celom području oko mete.

Ovo oružje prvi put je upotrebljeno tokom sovjetske invazije u Avganistanu 1988, ali je javno predstavljeno tek deceniju kasnije, u Drugom čečenskom ratu 1999. godine.
[adsenseyu1]
U izveštaju Centralne obaveštajne agencije (CIA), efekat “plamena sunca” u ograđenim prostorima kao što su zgrade, bunkeri i tuneli, opisan je kao “ogroman”.U poslednjoj ofanzivi, ruski borbeni avioni pogodili su 40 ciljeva Islamske države i uništili kampove za obuku i skladišta municije.

(Tanjug)