BRATE, SRBINE! Sa sve šajkačom i opancima prošetao crvenim tepihom, pola Afrike gledalo sa oduševljenjem, a zapravo je naš NAJVAŽNIJI čovek u Etiopiji!

ambasada

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ambasador Aleksandar Ristić predao je 24. januara 2019. godine akreditivna pisma predsednici Savezne Demokratske Republike Etiopije Sahlevork Zevde.

Na ceremoniji u Nacionalnoj palati, nekadašnjoj carskoj rezidenciji i kancelariji Hajla Selasija, ambasador Ristić pojavio se u srpskoj, šumadijskoj narodnoj nošnji.

Diplomatski protokol u svim državama sveta predviđa da ambasador na svečanosti predaje akreditiva, jednoj od najformalnijih diplomatskoh aktivnosti, može biti odeven u tamno odelo (ili kostim, za dame), diplomatsku uniformu ili nacionalnu nošnju.

FOTO: MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE

Domaćini i šefica etiopske države sa simpatijama su gledali na odevnu kombinaciju srpskog ambasadora, posebno jer takav izbor odeće nije uobičajen za evropske diplomate, ali je veoma čest kada su u pitanju predstavnici afričkih ili azijskih država.

TAČI: Odluka o “Vojsci Kosova” se ne tiče Srbije

U razgovoru koji je usledio, Sahlevork Zevde, prva žena predsednik u istoriji Etiopije, istakla je da se o istorijatu prijateljstva Srbije i njene zemlje može pričati satima.

Sagovornici su se saglasili da na čvrstim temeljima bratstva dva naroda treba nastaviti izgradnju savremenih veza Srbije i Etiopije.

karijera

FOTO: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ambasador Ristić karijerni je diplomata, koji se duže od decenije bavi pitanjima vezanim za afrički kontinent.

Hrvatska je upravo dobila ŠAMAR ZBOG USTAŠTVA. Na listi NAJGORIH U EU sada je i zvanično u vrhu (FOTO)

Prva diplomatska služba bila mu je upravo u Adis Abebi, a radio je i u našim ambasadama u Damasku i Bejrutu.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs,MSP)