Braća Haradinaj prete OTIMANJEM “VISOKIH DEČANA”: Proći ćete kao 1999.

manastir

Foto:printscreen/instagram

Srpska svetinja opet na udaru ekstremnih Albanaca. Ovoga puta, društvo albanskih istoričara „Ali Hadri“ iz Dečana najavilo je blokadu prilaza manastiru Visoki Dečani, ukoliko do 21. aprila kosovska vlada ne proglasi imovinu kompanija „Apiko“ i „Ilirija“ „posebnim nacionalnim blagom“. „Imanje“ ta dva preduzeća pripada u stvari manastiru Visoki Dečani, i to odlukom najviših sudskih instanci na Kosovu. Sa ovom odlukom se ne slaže ni lokalna samouprava, na čijem su čelu ljudi bliski Ramušu Haradinaju.

U proglasu društva istoričara, osim ultimatumom, preti se i eskalacijom bezbednosne situacije, prenose prištinski mediji.

– Ukoliko dođe do eskalacije, ona neće biti naša odgovornost – poručili su iz albanskog društva.

“Apiko” i “Ilirija” su dva bivša društvena preduzeća, sagrađena na manastirskom imanju u vreme komunističke vladavine.

 

[adsenseyu4]

Početkom vladavine komunizma, manastiru Visoki Dečani je 1946. godine oduzeto i 700 hektara zemlje. Odlukom vlasti bivše SRJ manastiru je vraćen deo imanja od 24 hektara, uključujući i imanje dva preduzeća.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vraćena 24 hektara regularno su ubeležena u katastar, ali ih nakon 1999. lokalna kosovska vlast ne priznaje. Iako manastir i dalje koristi tu zemlju, opština je činila sve da bi je osporila. U Opštini Dečani, na vlasti je stranka Ramuša Haradinaja.

Prošle godine, kada je kosovski sud doneo odluku o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, Albanci su održali masovne proteste, a ova odluka posebno teško je pala gradonačelniku Dečana Rasimu Seljmanaju, koji je izjavio je da je odluka „nepravedna i politički motivisana“.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Indikativno je i što je ovo albansko istorijsko društvo blokadu najavilo samo nekoliko dana pošto je Daut Haradinaj, brat Ramuša Hardinaja koji je uhapšen u Francuskoj, zapretio da nijedan Srbin neće ostati na Kosovu ukoliko Ramuš bude izručen Srbiji.

 

[adsenseyu1]

Daut Haradinaj je i juče ponovio svoje pretnje. On je na sednici Skupštine Kosova izjavio da oni koji rukovode u Beogradu treba da znaju da će dobiti isti odgovor kao ”99. i da su Albanci slobodu dobili uz pomoć međunarodne zajednice.

Foto: Facebook/Daut Haradinaj

Foto: Facebook/Daut Haradinaj

– Ja nisam rekao da će biti etničkog čišćenja, to želi Beograd, a ne Daut Haradinaj i Albanci. Ne smeju se igrati sa jednim čovekom (Ramušom Haradinajem) – rekao je Daut Haradinaj i “zapretio” ponavljanjem 1990-te.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:Tanjug/Sputnjik/RTS)

 

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]