BORIVOJE BOROVIĆ O SPREČAVANJU IZRUČENJA SRPSKIH MLADIĆA IZ GRČKE U SAD: Evo šta treba da uradi naša država, a šta roditelji

advokat

Foto: www.mc.rs, Printskrin: Youtube/24Video News

Hapšenjem još jednog mladića u Grčkoj broj državljana Srbije osumnjičenih za ubistvo Amerikanca na Zakintosu porastao je na sedam. Roditelji uhapšenih kažu da su mladići nevini i da im je sve namešteno, a situaciju dodatno otežava i to što oni tvrde da postoji pritisak da se njihova deca izruče Sjedinjenim Državama.

Ovu mogućnost ne isključuje ni advokat Borivoje Borović i napominje da suđenje u Srbiji svakako nije moguće, jer su predmetom obuhvaćeni i drugi okrivljeni koji su državljani drugih zemalja, pa se Srbima ne može suditi u odvojenom postupku u matičnoj zemlji.

NAJKOMPLETNIJA VREMENSKA PROGNOZA ZA NAREDNE DANE: Kuvamo se i dalje, a od srede PRAVA PRAVCATA VREMENSKA VRTEŠKA (GRAFIKON)

– Ova vrsta predmeta — kada strani državljani izvrše krivično delo u stranoj zemlji, podleže oblasti međunarodnog krivičnog prava i ugovorima koji postoje između država, kao što su na primer Grčka i SAD. Sličnu situaciju smo imali kada su Amerikanci tražili izručenje Miladina Kovačevića zbog navodnog prebijanja jednog studenta u Americi, ali taj međunarodni ugovor između Srbije i SAD nije postojao, pa su i roditelji i mi advokati sprečili njegovo izručenje, iako je naša država htela da ga izruči. U ovoj situaciji je sve moguće. Ako postoji međunarodni ugovor između Grčke i SAD, postoji nažalost i velika mogućnost da oni budu izručeni i da im se sudi u Americi – objašnjava Borović.

[adsenseyu1]

Na pitanje da li Srbija može nešto da učini kako bi osiguralo suđenje u Grčkoj i sprečilo izručenje naših državljana Sjedinjenim Državama, Borović kaže da kao što pred Međunarodnim tribunalom u Hagu po pravilu 11BIS može da se otvori statusna konferencija na kojoj se odlučuje da li se predmet ustupa recimo Srbiji, Hrvatskoj ili ostaje u tom sudu, tako i u ovom slučaju može da se po sličnom principu otvori statusna konferencija na kojoj bi se razgovaralo o tome da li bi oni imali pravedno i fer suđenje u Americi.

– Naša država bi u tom slučaju preko Ministarstva pravde pred tim sudom postupala i dokazivala da srpski državljani ne bi imali pravično i fer suđenje u SAD. To je komplikovana procedura i ne znam koliko je predviđena grčkim zakonodavstvom, ali mislim da naša država pod hitno mora u sve ovo da se uključi. Gubiti vreme posećivanjem okrivljenih od strane nekih počasnih konzula je potpuno besmisleno.

Priantskrin: Youtube/24Video News

Foto: Printskrin/ Youtube/24Video News

– Ako Srbija želi da pomogne našim državljanima, mora da dovede pravnog eksperta koji bi u dogovoru sa braniocem u Grčkoj mogao da vodi ceo taj postupak, pre svega sprečavanja izručenja, ako do tog zahteva dođe ili se on očekuje, a sa druge strane da se pripremi i sama odbrana – napominje Borović.

Poznati advokat objašnjava da je svojevremeno u svojstvu specijalnog advokata-svedoka, zajedno sa advokatom Tomom Filom sprečio izručenje Darka Ašanina Belgiji zbog ubistva Kadrija, jer su dokazali da su povređeni evropsko pravo i međunarodne konvencije o ljudskim pravima i slobodama. Ašanin je tada izručen Srbiji, gde mu je i suđeno.

DA SE NAJEŽIŠ: Dečko i devojka otvorenog šibera prolazili kroz tunele ka Herceg Novom, u jednom od njih im se desila NAJGORA SMRT (FOTO)

– Ova situacija je ipak malo specifična jer kada je Amerika u pitanju, njihova želja da sprovode pravdu nema granica. U slučaju Miladina Kovačevića su toliko insistirali da se predmet ustupi njima, nudeći čak sporazum o priznanju krivice više kao simboličnu kaznu, a samo da bi zadovoljili svoje apetite zaštite svojih državljana. Oni će i na ovome istrajavati i ukoliko izostane reakcija naše države, a bojim se da ovi momci koji su uglavnom na granici punoletstva neće doživeti pravnu satisfakciju – upozorava Borović.

Priantskrin: Youtube/24Video News

Foto: printscreen/Youtube/24VideoNews

On ukazuje da je pravna kvalifikacija ubistva sa predumišljajem, koju je tužilaštvo opredelilo, vrlo teška, iako bi se pravno gledano u ovom slučaju možda moglo govoriti o učestvovanju u tuči.

– Široko pravno tumačenje optužbe za naše okrivljene može biti vrlo štetno. Dakle, država bi morala da pokuša da spreči izručenje, a roditelji bi u ovoj fazi postupka morali da angažuju grčke advokate, jer advokat iz Srbije ne može da ih brani, već samo da prati i kontroliše tok postupka. Roditelji treba da se pod hitno raspitaju ko je najbolji advokat krivičar u Atini koji bi zastupao njihovu decu, jer država nije ta koja treba niti može da angažuje branioca – naglašava Borović.

[adsenseyu4]

Podsećanja radi, posle svađe u jednom lokalu, šestorica Srba, jedan Grk i Britanac srpskog porekla, sumnjiče se da su prebili 22-godišnjeg Bakarija Hendersona koji je preminuo. O tome kako je do tuče došlo postoji više verzija, ali i nekoliko video-zapisa, a izvesno je da je Amerikanac posle tuče preminuo usled krvarenja u mozgu.

 

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:Sputniknews)

[adsenseyu2]