BORI SE KAO LAV: Dečak kog je rodila mama zaražena morbilima jedva diše i još se ne zna da li je i on zaražen

Niš

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Beba, koju je u noći između 7. i 8. marta na Klinici za infektivne bolesti u Nišu u sedmom mesecu trudnoće rodila L. M. (33) zaražena malim boginjama, u kritičnom je stanju, saznaje Telegraf.rs u niškom Kliničkom centru.

Opšte stanje dečaka je lošije nego posle porođaja. Beba je u inkubatoru na intezivnoj nezi i priključena je na respirator jer ne diše dobro, a još se ne zna da li je i mališan zaražen morbilima.

Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog objašnjava za Telegraf.rs da se ne može odmah videti da li je dete zaraženo malim boginjama.

– Njemu je mama mogla da prenese morbile, preko placente je virus mogao da prođe, ali niko još ne može da tvrdi da je dete zaraženo.

-Treba 5, pa i 8 dana da prođe kako bi se videlo da li dete ima morbile – objašnjava prof. dr Tiodorović i na komentare zašto beba nije prebačena u Beograd dodaje da tek kad se ona malo oporavi i ojača može da krene na put i prebaci se u beogradski Institut za neonatologiju.

L. M. koja je iz okoline Aleksinca, u stabilnom je stanju.

Bahato ponašanje ZAGREPČANINA U CENTRU BEOGRADA, a tablice su mu tek provokativne (FOTO)

Dežurni lekar Klinike za infektivne bolesti KC Niš, infektolog dr Steva Stanišić, da podsetimo obavio je porođaj koji se odigrao za svega desetak minuta, pre nego što su ekipe ginekologa sa GAK uspele da stignu.

Trudnica je, naime, primljena prethodnog dana na Klinku za infektivne bolesti sa simptomima malih boginja.

Imala je i osip po telu, zbog čega nije mogla da bude smeštena na Ginekološko akušersku kliniku. Ginekolozi su je pregledali, ali nije bilo naznaka da će porođaj početi u tako kratkom roku.

SKRIVEN MEĐU CVEĆEM: Misteriozni poklon na Jeleninom grobu, a na njemu ispisana srceparajuća poruka (FOTO)

– Sve se odigralo jako brzo. Prošlo je desetak minuta posle ponoći kada je pacijentkinja počela da zauzima položaj za porođaj. To joj je peto dete zato je i porođaj išao tako brzo. Pozvali smo ginekologe sa GAK-a ali je porođaj već počinjao. Posle pucanja vodenjaka beba je počela da izlazi glavom napred. Prihvatio sam je a nakon toga podvezao pupčanu vrpcu – rekao je u četvrtak dr Stanišić za naš portal.

PROROČANSTVO ĐINĐIĆA ODJEKUJE SRBIJOM: Zoran predvideo kada će Albanci i Srbi živeti ZAJEDNO u miru na Kosovu (INFO)

(Dnevne.rs/Izvor: Lj.R, Telegraf.rs)