BOL, BES I MRŽNJA: “Joj, sine majkin, gde si ostavio svoju dušu” (VIDEO)

tuga

Foto: Printskrin: Youtube/true 112c

Bol, bes i mržnja čitavog rata u Bosni i Hercegovini mogu da stanu u tugu koja je zadesila Desanku Stojanović, majku malog Slobodana (12), kojeg su muslimani na najsvirepiji mogući način izmasakrirali u mestu kod Zvornika 1992. godine.

Desinu agoniju snimila je te godine britanska ekipa Kanala 4 koja je na nju naletela sasvim slučajno, u momentu kada je, gotovo poludela od bola jer su joj ubili sina jedinca, gađala kamion u kojem su bili muslimani.

Na snimku se vidi kako Slobodanovu majku pokušavaju da spreče u nameri da kamenuje vozilo, te kako se ona otima obuzeta besom i tugom.

– 9 meseci tragam za svojim detetom, 9 meseci žalim jer ga moja ruka ne pokriva, moja ruka ga ne hrani, ne neguje – ispričala je u suzama, drhtavim glasom u kameru i u očaju dodala:

 Sve što imam je ovaj njegov džemper… ništa više… i ova njegova uspomena slatka… – govori Desa misleći na sinovu fotografiju koju ljubi dok se sa nje maleni Slobodan smeši.

– Ove dve stvari ću sa sobom odneti u grob – jecajući i brišući suze rekla je Desa.

Slobodanov otac Ilija Stojanović pratio je svaki trag, svaku glasinu kako bi pronašao telo svog sina.

– Imao je patike, šortc i majicu. Verovatno su ga skinuli golog, tukli su ga, sekli i tako su ga zaklali. Sto posto mogu da ga prepoznam po zubima… – priča Ilija, ali njegove reči prekidaju Desini jauci i kukanje.

Od muslimana Muje Omerovića, ratnog zarobljenika, Ilija i Desa načuli su gde bi moglo da bude mesto pogibije njihovog deteta.

Potresne scene sa parastosa Slobodanu (12): Sestra ljubi spomenik dečaka kog je Albanka ubila na monstruozan način

Srpske vlasti su mu zatražile da pronađe Slobodanov grob, uz obećanje da će ga pustiti ako im pomogne u potrazi, samo da Desi prestane bol za nestalim sinom.

Inače, Ilija, Desa i Mujo nekada su bili prijatelji, pre no što je zavladalo ludilo.

Na snimku se vidi kako zajedno u kombiju, odlaze na mesto gde je Mujo uveren da je mališan pogubljen.

– Koliko si puta ručao kod mene? Koliko te puta Desa nahranila? – pitala je Slobodanova majka muslimana koji je, zarad slobode i života, odlučio da im pomogne da nađu dete.

Slobodan Stojanović

Grobno mesto malog Slobodana, Foto: Privatna arhiva

Dok se voze sve dublje u poprište sukoba tražeći mesto Slobodanovog stradanja, Desa jauče.

“Joj, sine majkin, gde si ostavio dušu svoju?”.

Mujo ih je doveo na mesto za koje je verovao da je pravo. Desa pronalazi nešto što izgleda kao neobeležni grob. Kuka. Njeni urlici paraju nebo, ona se baca na zemlju, vrišti i viče “Joj, sine moj!”.

Iskopali su leš. Bila je devojčica. Pronašli su nečiju mrtvu ćerku.

OVO JE PRONAĐENO NA MESTU GDE SU ČETIRI MLADE OSOBE IZGUBILE ŽIVOTE! Fotografija koja će vam naterati suze na oči

Slobodanovo telo kasnije je pronađeno, identifikovali su ga roditelji. Dečak je upucan iz neposredne blizine u glavu, a stomak mu je rasporen u obliku krsta. Na telu su nedostajali pojedini delovi, između ostalog i uho. Njega je ubila Albanka Elfeta Veseli koja je uhapšena 25 godina nakon zločina. Osuđena je na 10 godina zatvora.

Nakon Slobodanove smrti, kasnije umire Desanka, potom otac Ilija, a ostala je samo njihova ćerka Slađana, koja je udata i ima troje dece.

           

(Dnevne.rs/izvor: telegraf.rs)