BITKA ZA TELEKOM: Velika ruska kompanija zainteresovana da kupi Telekom Srbija, Amerikanci spremaju odgovor

telekom
Velika ruska kompanija zainteresovana je da kupi Telekom Srbije, potvrđeno je “Blicu”. Ova odluka nije samo ekonomska već, pre svega, strateška.
S druge strane, kako „Blic“ saznaje, Amerikanci neće sedeti skrštenih ruku i već spremaju odgovor na ruski pokušaj preuzimanja Telekoma u vidu kontraponude za kupovinu srpske kompanije.

Preko koje kompanije bi Rusija pokušala da preuzme srpskog nacionalnog teleoperatera još nije poznato. Zasad se pominje nekoliko imena. Pre svega “Gasprom telekom”, koji je 2012. pokušao da u ovaj region uđe preko Slovenije.

U igri su i Miloš Fridman, jedan od najbogatijih Rusa, i njegov partner Mehmet Karamehmet, inače suvlasnici ruske “Alfe”, ali i „Sistema holding“, koji danas ima većinski paket u najvećem ruskom teleoperateru – MTS.

[adsenseyu5]

Rusi, kako “Blic” saznaje, smatraju da bi se kupovinom Telekoma na najbolji način strateški pozicionirali na području zapadnog Balkana.

– S obzirom na to da se vode strateškim interesom, i cena za Telekom mogla bi da bude veća od one o kojoj se dosad razgovaralo. Rusi bi ovom akvizicijom pokrili tržište velikog dela prostora bivše Jugoslavije – objašnjava izvor “Blica”.

I Austrijanci još u igri
Kako saznajemo, Telekom Austrija je i dalje vrlo zainteresovan za kupovinu Telekoma Srbija. Oni su, podsetimo, jedini dali ponudu na tenderu koji je Vlada raspisala 2010. godine, ali nisu bili spremni da daju 1,2 milijarde evra za 51 odsto, već oko 900 miliona. Tender je proglašen nevažećim.

Zvanična Moskva procenjuje da se Srbija sve više okreće Zapadu, za šta im je kao potvrda poslužio i nedavni odlazak premijera Aleksandra Vučića na Minhensku konferenciju. Posebno su loše doživeli susret Vučića sa Džozefom Bajdenom na temu snabdevanja Srbije gasom koji bi stizao iz SAD.

Usledio je žestok napad ruske državne televizije “Rusija danas” na Vučića. Televizija pod kontrolom Vladimira Putina u roku od dva dana emitovala je dva priloga u kojima se obrušila na Vučića zbog toga što srpska vlada sarađuju sa firmom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera.

Kako tvrdi nekadašnja ministarka za telekomunikacije Aleksandra Smiljanić, onaj ko ima Telekom, ima i kontrolu nad svim komunikacijama u našoj zemlji.

– Osim profita i velikog prihoda, potencijalni kupac Telekoma imao bi i tu prednost da može da kontroliše kompletne komunikacije u našoj zemlji. Kroz infrastrukturu Telekoma prenose se gotovo sve informacije u Srbiji. Telekom nudi i IPTV servis, tako da je i u medijskom smislu vrlo interesantan jer je glavni konkurent kablovskim operaterima. Ovo su sve razlozi zašto Telekom ne treba prodati – kaže Smiljanićeva za “Blic”.

[adsenseyu1]

(Blic)

3 Comments on "BITKA ZA TELEKOM: Velika ruska kompanija zainteresovana da kupi Telekom Srbija, Amerikanci spremaju odgovor"

  1. Prodat će ga ista sisa,koja se lako odrekla NIS-a!

  2. Zanimljivo da je Telekom svima treba, samo je nama nekako višak, pa najbolje da ga se otarasimo, a razlog je navodno da sve treba da bude u rukama kapitalista. Još bolje zvuči da taj ko bude kupio Telekom, moći će da kontroliše kompletne komunikacije u našoj zemlji. Kao da u Evropi koja je kapitalističtika ne postoje firme koje su u državnom vlasništvu, izmedju ostalog upravo i jedan od mobilnih operatera u našoj zemlji je firma koja je u državnom vlasništvu u Evropi, a takodje je i vlasnik nafne industrije u svojoj zemlji. Pa šta je sa francuskom avio kompanijom koja je takodje u vlasništvu držve. Izgleda sa su te zemlje mnogo više socijalističke, nego što smo mi ikad bili. Mi ćemo svakako taj novac od prodaja pametno da utrošimo, a u tome će nas posavetovati savetnici iz Evrope. Da pogodim, npr. da platimo kamate za kredite kako bi mogli još više da se zadužimo, jer ne daj bože da nismo dužni, predsednik bi nam završio kao Čaušesku. A postoji i druga varijanta, da nam odobre investicije za čije izvodjenje će biti njihove firme angažovane (vrlo lep način da pare ostanu kod njih), a nama će ostaviti u amanet da plaćamo kredite i kamate (to se u demokratskom društvu zove pomoć). A i šta će nama Telekom, bolje da neko drugi ima dobit, a nama je dovoljan pdv. Sigurno ćemo dobijeni novac uložiti u nešto profitabilnije od telekomunikacija, a koliko ja znam u našoj zemlji nema ništa profitabilnije od telekomunikacija. Prodaja ima smisla samo ukoliko se dobijeni novac može uložiti u posao koji donosi veću dobit od postojećeg ulaganja. Sve ostalo je potpuno bez smisla, što zna i najlošiji ekonomista. Verovatno nas je i Toni Bler kao naš veliki prijatelj, a još veći stručnjak za ekonomiju, posavetovao da nikako ne prodajemo Telekom. On ima mnoge veze po svetu, pa će se postarati da nas svetske aždaje ne progutaju. Pa popio je kafu sa nama, to nije mala stvar. Mi kafu pijemo samo sa prijateljima.

  3. kada domacinstvo propada,prodaje najbolju kravu i najplodnije njive,……tako je bilo oduvek. nece niko da kupi nesto sto ne donosi pare,a nama to izgleda da ne treba

Comments are closed.