“BEŽANIJA” SA CRNOGORSKOG PRIMORJA: Nepopularne mere odvlače turiste

more

Foto: printscreen/instagram

Cene apartmana i soba u Crnoj Gori drastično su skočile zbog nezapamćenih kiša i niskih temperatura tokom maja i početka juna, pa smeštaj u privatnom sektoru za noć košta od 15 do 40 evra! Sada će turisti, umesto 100 evra za 10 dana, koliko bi platili iznajmljivanje najjeftinijeg smeštaja, morati da plate 150 evra, a one najskuplje apartmane 400 za isti period.

Vlasnici privatnog smeštaja, na primer u Herceg Novom, rešili su da u drugoj polovini juna, kao i u julu i avgustu nadoknade sve što su izgubili u predsezoni, pa su odlučili da udare turiste po džepu za dodatnih pet do 10 evra.

Malo je turista

– Dosad su turisti za krevet plaćali 10 evra, ukoliko je kuća bila udaljena od plaže i imala zajedničko kupatilo, 20 ukoliko je bio u pitanju apartman udaljen od mora, a 30 ukoliko je on blizu obale. Sada više ne može da se nađe krevet po tim cenama, jer su one skočile za po pet evra, a ima i onih čiji su apartmani na obali i koji traže i 40 evra za noć. Turista ima malo, i to onih koji su rešili da svoj godišnji odmor iskoriste baš u junu nadajući se nižim cenama – ističe za Kurir jedna od meštanki Herceg Novog, koja je želela da ostane anonimna.

ŠAMAR ZA TAČIJA! Ujedinjene nacije ga NE PRIZNAJU, on je za njih LAŽNI PREDSEDNIK

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić potvrdio je za Kurir da je cene smeštaja u privatnom sektoru moguće povećati na licu mesta, ali ne i preko turističkih agencija:

more

Foto: Dnevne.rs /pixabay

U agencijama bez promene

– Kada postoje potpisani ugovori o aranžmanima, nije baš lako da se iznenada promeni cena. Međutim, ima i onih u kojima stoji da su cene podložne promeni, što klijent potpisuje, pa je s time saglasan. Nisam primetio da je hladno vreme uzrokovalo povećanje cena u turističkim agencijama. Ipak, davaoci usluga u privatnom smeštaju imaju mogućnost da sami kreiraju cene kako žele i moguće je da će to i raditi u narednom periodu – naveo je on.

Isto tvrdi i Milan Lainović iz jedne prestoničke turističke agencije.
– U odnosu na prošlu godinu, cene u privatnom smeštaju jesu veće, naravno u zavisnosti od objekta i mesta. Uzrok je loš start sezone, palo je dosta kiša, pa izdavaoci pokušavaju da nadoknade izgubljeno – kazao je on.

Herceg Novi: Malo je turista
Kako za Kurir kaže naša sagovornica iz Herceg Novog, u ovom času tamo je malo turista u privatnom smeštaju.
– Bez obzira na to što će se svi truditi da nadoknade izgubljeno poskupljenjem smeštaja, to neće ni izbliza popraviti početak turističke sezone. Razlog je jednostavan – zašto bi ljudi plaćali i do 40 evra za noć kada za taj novac, ali i jeftinije, mogu da dobiju bolju uslugu u Turskoj ili Grčkoj – iskrena je ona.

Budva

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Brojke
15 evra soba sa zajedničkim kupatilom
25 evra apartman dalje od obale
40 evra apartman blizu obale

           

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)