BESNI CARINSKI RAT: Na srpskoj granici čeka 230 TONA HRVATSKE robe!

kamion

Foto: printscreen/youtube

Inspektori Ministarstva poljoprivrede samo su prekjuče zadržali 230 tona lako kvarljive robe iz Hrvatske, u vrednosti od 500.000 evra, na dodatnu, strožu kontrolu, zbog vrućina. Detaljne analize rade fitosanitarna, veterinarska i poljoprivredna inspekcija. Krajnji rok za pregled ove robe je 30 dana, a dobar deo može da propadne, jer neće biti upotrebljiv dok stigne do kupaca.

Detaljna kontrola koju sprovodi Ministarstvo poljoprivrede samo je deo kontramera srbije prema Hrvatskoj zbog enormnog povećanja taksi na fitosanitarni pregled robe iz “trećih zemalja” gde spada i Srbija. Zategnuti odnosi između Hrvatske, s jedne strane i komšija u regionu – Srbija, BiH, Crne Gore i Makedonije, s druge strane, poprimaju obrise pravog ekonomskog rata.

[adsenseyu5]

I to preko leđa proizvođača i seljaka. Oni se najviše nadaju da će se uskoro situacija smiriti, jer s novim nametima za kontrolu robe, ona ne može biti nikako konkurentna onoj iz Hrvatske ili EU, a na gubitku su i hrvatski proizvođači, jer im roba propada usled drugih pregleda.

– Pregovaramo po ceo dan, ima pomoaka, a nadamo se da će končno rešenje biti pronađeno do kraja nedelje. Tražimo da cene budu usklađene sa onima iz okruženja EU, kao i da ne mogu da budu sve cene, jedna za domaće, druga za strane proizvođače – rekao je ministar trgovine Rasim Ljaijć.

UHAPŠENI MOMAK I DEVOJKA IZ SRBIJE U BUDVI: Nestalo im para, a onda su smislili PAKLENI plan (INFO)

Zemlje iz regiona, među kojima i Srbija, koje su najviše pogođene novim merama, smatraju da je Hrvatska na ovaj način prekršila odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Zvanični zagreb je, očigledno, tražio “rupu u zakonu”, mada je jasno da bi “dažbine koje imaju isto dejstvo” mogle da se primene i na neprimereno uvećanu cenu fitosanitarne kontrole.

Jer, na taj način, nesrazmerno visokim nametima, svesno se ometa nesmetani protok robe, što je jedno od osnovnih načela EU. Inače, sam SSP pretpostavlja jake veze i vrednosti koje dele dve strane – želju za jačanjem tih veza i uspostavljanje bliskog i trajnog odnosa koji se zasniva na uzajanosti i obostranom interesu, što bi Srbiji trebalo da omogući dalje jačanje i širenje odnosa sa EU i u njenim državama.

EVO KOJA JE NAJLEPŠA SRPSKA KUĆA: Stara je 133 godine, a kad otvorite vrata – ULAZITE U MAGIJU (FOTO)

U EU sada pažljivo proučavaju da li je Hrvatska prekršila ove odredbe i dovela do carinske blokade koja preti da ukoči primenu SSP.

– Pozivamo sve strane da učini sve što mogu da bi se problem rešio, započinjanjem konsultacija u dobrom duhu – saopštili su iu sedišta EU u Briselu.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com/Izvor:Večernje novosti)

[adsenseyu2]