BABA MARTA POKAZALA ZUBE: Danas počinje da PADA SNEG, evo i do kada će trajati POSLEDNJI HLADNI TALAS ove zime

zima

Foto: Z.Stanić

Neuobičajeno toplim danima za nama dolazi kraj, budući da se za celu sedmicu najavljuju niske temperature, a u nekim delovima Srbije će već u toku dana i večeri pasti sneg.

– Sudar dveju vazdušnih struja prethodnih dana je donelo velike raspone u temperaturi između severa i juga zemlje – navodi Đorđe Đurić, metorolog “Weather 2 Umbrella” i dodaje da se već u toku današnjeg dana sa severa na jug premešta hladni ciklon koji će sutra doneti oblačno i kišovito vreme, a osim na planinama, zabeleće se i Srem, Bačka, Podrinje kao i Negotinska i Timočka Krajina.

Očekivana temperatura u toku dana će biti od nule na severu do 10 stepeni na jugoistoku naše zemlje.

Tokom noći i večeri, ponedeljak na utorak, u preostalim krajevima Srbije, počeće da pada vlažan sneg koji će se zadržati sve do petka, a temperature koje se u ovom periodu najavljuju idu i dva stepena ispod nule, dok će najviša dnevna biti oko pet stepeni.

Ove temperature su izrazito ispod proseka za ovaj period marta, budući da je normalna za početak proleća od 12 do 14 stupnjeva, pa je raskorak između očekivanih i vrednosti koje će biti čak deset stepeni!

“NEĆU DA OTVARAM PANDORINU KUTIJU”: Milan dobio ponudu za posao, od ponedeljka se vraća na fakultet

Od petka će biti osetno toplije, dok će naredni vikend doneti konačnu stabilizaciju temperatura i prestanak kiše, pa se očekuje do 14 stepeni.

Baba Marta ne utiče samo negativno na prognozu, već i na saobraćaj i vodostaj reka.

AMSS apeluje na vozače da imaju svu neophodnu opremu zbog vlažnih, često i klizavih kolovoza koji nas očekuju, te da prate propisana ogrančenja brzine predviđene za snežno vreme.

Sa druge strane, sneg, naročito vlažan, kakav se očekuje, nepovoljno utiče na porast reka i vodostaja.

– Izdali smo upozorenje na vodostaj Save koji kod Šapca preti da ugrozi vanrednu granicu odbrane od poplava, dok se kod Beograda i Sremske Mitrovice ta granica približava redovnoj odbrani – javljaju iz RHMZ-a i dodaju da će nešto veći vodostaj biti i na Limu i Drini zbog nepovoljne vremenske situacije u Crnoj Gori, a dodaju da je su na oprezu i kada je reč o Mlavi, Peku i Crnom Timoku u narednim danima.

JEZIV ZLOČIN KOD VRANJA: Odsekao glavu komšiji pa pobegao (INFO)

Kako Đurić objašnjava, ovoj mart je jedan od promenjljivijih u prethodnim godinama.

-Prvi mart je bio najhladniji u prethodnih deset godina. Tih dana je u Somboru izmerena temperatura od -25 stepeni, a u toplim danima za nama u Nišu je izmereno i gotovo letnjih 25 stepeni – navodi Đurić i dodaje da to znači da je samo u roku od 15 dana temperaturna razlika između severa i juga bila neverovatnih 50 stepeni.

Maturant Ognjen Damljanović iz Užica je spasio mališana (3) iz nabujale reke, a KRIK MAJKE je čuo zbog JEDNE SREĆNE OKOLNOSTI! (INFO)

Takva činjenica naročito je nepovoljna po zdravlje ljudi, koji su zbog toga, ali i promena u vazdušnom pritisku, od izrazito niskog do povećanog, imali tegobe sa glavoboljama, pospanošću, ali i srčanim smetnjama.

(Dnevne.rs/Izvor: N. Govoruša, Blic.rs)