APRILSKI TRPOSKI TALAS ništa nije za PAKAO koji tek dolazi, ali jedna stvar posebno BRINE METEOROLOGE!

vreme

Foto: pixabay

Visoke aprilske temperature u Beogradu spremaju nas za vrelo leto u celoj Srbiji. Da li se trend porasta temepratura i klimatski izazovi nastavljaju za predstojeće leto, proverio je Blic.

Ono što se može očekivati ovog leta, kako kaže meteorolog Đorđe Đurić, svakako su temperature iznad proseka.

– U julu i avgustu očekuje se nekoliko toplotnih talasa što podrazumeva prelazak temperature od 35 stepeni, dok će padavina biti u proseku za to doba godine– kaže Đurić.

Međutim, kako navodi Ana Savović iz Republičkog hidrometorološkog zavoda ove godine ne očekujemo ekstremno leto.

REŠITE IH SE! Neverovatno je koliko neki predmeti u kući mogu da budu izvor loše energije

– Prema podacima koje za sada imamo očekuje se toplo leto i povremeni toplotni talasi, ali ne u onoj meri kao 2017. godine kada je letnji period bio drugi najtopliji u Srbiji.

 

Odakle nam dolaze talasi vrućine i od čega zavise burne klimatske promene objašnjava Đurić.

Foto: Z.Stanić

-Oscilacije zavise od procesa u atmosferi, a praktično cela Evropa se nalazi pod toplim strujanjima koja dolaze sa severa Afrike. Povremena osveženja i pad temeprature moguća su pod uticajem vlažne vazdušne mase sa Atlantika što donosi i vremenske nepogode – kaže on.

Ono što zabrinjava stručnjake jesu visoke temperature u kontinuitetu poslednjih par godina.

– Globalni trend je porast temepratura i vrlo topla leta tako da visoke temperature nisu nešto sa čim se nismo susreli pre, ali ono što je karakteristično za poslednjih par godina i što utiče na porast prosečnih temepratura jesu visoke temperature u neprekidnom nizu počevši od 2003. godine pa 2007. godine kada je u Beogradu izmereno paklenih 43,6 stepeni zajedno sa 2012. godinom kada je proglašeno najtoplije leto u Srbiji i od kad temeprature nastavljaju da rastu- navodi Đurić.

TEŽAK ŽIVOT IZA KAMERA: Dok je snimala seriju BOLJI ŽIVOT, Svetlana Bojković krila VELIKU TAJNU

Vremenski fenomeni u Srbiji

Sve su češće ekstremnije pojave poput pojave tornada u Pančevu pretprošle godine, poplave 2014. godine i ekstremno hladni prošlogodišnji januarski dani.

suša

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

U aprilu pre par dana izmerena je temepratura od 29 stepeni iako je prosečna za ovaj mesec 18 stepeni. Ako se prisetimo da je prošle godine u aprilu padao sneg zaklučak je da ipak postoji opasnost od prevelikih oscilacija u vremenu koje bi mogle da izazovu nesvakidašnje vremenske fenomene.

Međutim, teško je ovako rano zaključiti da li postoje konkretni razlozi za brigu za predstojeće letnje dane.

(Dnevne.rs/Izvor: Blic.rs)