ANALITIČARI UPOZORAVAJU: TURSKA NA IVICI KRVAVOG RATA, Erdogan tenkovima krenuo na kurdske gradove (INFO)

borbe

Foto: AP/Tanjug

Turske trupe brutalno intervenišu u gradovima naseljenim Kurdima, ugružavajući civile, a analitičari procenjuju da bi, ako se sukobi nastave, u Turkskoj mogao buknuti i građanski rat

Na jugoistoku Turske koje je pretežno naseljenim Kurdima vode se sve jače borbe između turske vojske i pripadnika Radničke partije Kurdistana(PKK).

Turske trupe brutalno intervenišu u gradovima naseljenim Kurdima, ugružavajući civile, a analitičari procenjuju da bi, ako se sukobi nastave, u Turkskoj mogao buknuti i građanski rat.

Turske bezbednosne snage ubile su 23 pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK) u dva grada na jugoistoku zemlje, javila je danas državna novinska agencija Anadolija.

[adsenseyu1]

U pitanju su gradovi Silopi i Čizre, u blizini granice sa Sirijom i Irakom. Oni se nalaze u jugoistočnoj provinciji Širnak.

To je najnoviji incident u višemesečnom nasilju koje je usledilo nakon prekida primirja između vlade i Radničke partije Kurdistana (PKK) u julu.

Na ulice Dijarbakira izašla su oklopna vozila, a policija je pucala iz vodenih topova i koristila suzavacprotiv učesnika demonstracija koje je organizovala pro-kurdska Narodna demokratska partija (HDP) u znak protesta zbog dvonedeljnog policijskog časa u gradskom okrugu Sur.

[adsenseyu1]

U provinciji Sirnak guverner je uveo policijski čas u dva grada u blizini granice sa Sirijom i Irakom koji stupa na snagu večeras.

(Tanjug)