AMERIKANCI UPOZORAVAJU BALKAN: Makedonija, Bosna i Kosovo su na ivici provalije (INFO)

zastava
Makedonija, Bosna i Kosovo su, tvrde, na ivici provalije, propasti institucija, urušavanja društva i eskalacije nasilja

Jedan od najuticajnijih časopisa na svetu za međunarodne odnose,  američki “Forin afers” ocenio je u analizi da je Vašington preuranjeno prebacio odgovornost za region na Evropljane, čija strategija “štapa i šargarepe” nije dala rezultat, dok Vladimir Putin ne bira sredstva, poput ekonomskih ucena i podrške vladi Nikole Gruevskog u Skoplju, da umanji uticaj Zapada.

Makedonija, Bosna i Kosovo su, tvrde, na ivici provalije, propasti institucija, urušavanja društva i eskalacije nasilja.

[adsenseyu4]

Između ostalog izloženo je da je Makedonija pravi primer neuspeha, kao i da  SAD i EU ova zemlja slabo zanima, a da je Grčka je blokira na putu ka EU i NATO. Vlast ređa skandale, a protiv nje su se, u građanskim protestima, ujedinili Makedonci i Albanci. Medijsku cenzuru aktivnosti opozicije probija albanska TV “Alsat”. Usred toga, javlja se opasnost od albanskog ekstremizma, kao poručena za premijera Gruevskog, koji igra na kartu nacionalizma i na tvrdnju o međunarodnoj zaveri. “Deluje da je Gruevski rešen da se bori za vlast do kraja, ostavljajući stabilnost Makedonije u ruševinama”.

Foto: Tanjug/AP

Evo šta piše o Bosni i Hercegovini:

“Ako je Makedonija u akutnim bolovima, Bosna se suočava sa dubokom i gotovo neizlečivom povredom”. Kao najopasniji faktori, pored stalnog međuetničkog nepoverenja, navode se radikalni islam i ruski uticaj, a za političke lidere Srba i Hrvata ocenjuje se da već vuku konkretne poteze za podelu države.

[adsenseyu1]

 

Rezultati popisa koji će biti objavljeni u junu, kao i 20. godišnjica masakra u Srebrenici mogli bi dodatno da ugroze krhku zemlju, koja bi utonula u novi rat u slučaju referenduma o ostanku Republike Srpske u BiH.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ni na Kosovu, prema Amerikancima stvari ne stoje bolje:

Kosovo je “u jadnom stanju”, upozorava “Forin afers”. Kao posebna opasnost navode se radikalne opcije za ujedinjenje Kosova sa Albanijom, što bi otvorilo novi sukob sa Beogradom. Priština je počela da zauzima tvrd stav u dijalogu u Briselu, a u isto vreme se primećuju znaci pojačanog islamskog radikalizma.

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

“Velika je briga da bi islamisti mogli da nađu zajednički jezik sa radikalnim albanskim nacionalistima. Brisel i Vašington treba da pritisnu albanske lidere da napreduju u reformama u vladavini prava”, piše u analizi “Forin afersa”.

(Telegraf.rs / Izvor: foreignaffairs.com)

 

12 Comments on "AMERIKANCI UPOZORAVAJU BALKAN: Makedonija, Bosna i Kosovo su na ivici provalije (INFO)"

 1. Borsalino Borsaca | 17. May 2015. at 13:39 |

  …pritisnuti Albance da napreduju u vladavini prava……ha….ha……, boljeg vica već davno nisam čuo….ha……ha……ha……

  • Obrad Maćej | 29. May 2015. at 14:39 |

   Они то мисле озбиљно !

  • реф ум лекс | 31. May 2015. at 10:43 |

   a незнам шта ти је смијешно, као да ниси одавде … мислим – са балкана, а знаш колико је америка далеко од балкана, … а и од памети! … а и балкан напредује, мислим ‘од памети’!
   али ако мислиш да је запад промашио на балкану, вараш се! све смо ближи америци, сад смо негдје у свијету средње америке, и озбиљно се залијећемо у мексичку стварност! ма зна запад шта ради!!!!

 2. Risto Angelov | 17. May 2015. at 22:51 |

  za MAKEDONIJU nemojte da brinete, MAKEDONIJA e stabilna i jaka drzava, iako nam rade radnju, nema sanse.mi nismo ukrainci. Zapad, muti, Soros, i ostali, ali procitani su od naroda.Sramota sta nam radi zapad, navodni partneri.

  • Небојша | 18. May 2015. at 00:38 |

   Стабилна је и јака као трула тараба! Ниси свестан шта ће да вам ураде шиптари! Југославија је била стабилна и јака, па је напустисте. Мекедонија ће ускоро бити подељена!

  • Obrad Maćej | 29. May 2015. at 14:38 |

   Верујте им и даље, склопили сте сњима пакт,
   са ваше територије су нас бомбардовали,
   са Хрватске територије исто и из Словеније и осталих бивших суседних нам држава !
   Мислили сте да ће те да имате од њих неке користи,
   од оних који имају за циљ да вам све узму бесплатно, како то они кажу – фор фри (For Free)
   Насели сте дебело на јефтине форе, насели смо свци комплет,
   сад су нам поставили у владама чиповане председнике и премијере,
   који играју како они свирају !

  • Makedonija država????
   e svašta i ti pišeš!

 3. NE upozoravaju, VEC CINE ZLOCINE NA BALKANU I PO CELOM SVETU!

 4. Kad vec hocete da koristite ime Americkog casopisa ili ga prevedite ili ga napisite kako se pise. Znaci nije “Forin afers” vec “Foreign Affairs”,a najbolje bi bilo da se napise i original ime a onda u zagradi prevod na nas.-> “Foreign Affairs” (Spoljni Poslovi).

  You Welcome.

 5. ma kakvo upozorenje, amerikanci prete.

 6. Obrad Maćej | 29. May 2015. at 11:49 |

  Не виде себе где су,
  једном ногом у провалији!
  Висе одавно !!!

Comments are closed.