AMERIKANCI PROGLASILI SRBIJU ZA ŠAMPIONA: Svet u problemu zbog KORONA VIRUSA, a Srbija kao retko ko vakciniše

koronavirus

Foto: AP/Tanjug

Veliki svetski mediji, kao što je “Fajnenšl tajms” (The Financial Times), pitaju se kako je moguće da je Srbija uspela da postane prvak kontinentalne Evrope u brzini vakcinisanja građana protiv kovida-19.

Na to nisu ostali imuni ni u komšiluku, pa su i hrvatski mediji obradili pisanje američkih kolega, dodajući pri tome i par svojih komentara.

Srbija danas ima, navodi se u tekstu, vakcinisanih 6,3 % stanovništva, a ispred nje su u svetu samo Izrael (neverovatnih 53,8 %), Ujedinjeni Arapski Emirati (35,2 %), Velika Britanija (14,7 %), Bahrein (14,7 %), Sjedinjene Američke Države (9,7 %) i Portoriko (7,9 %). Od zemalja kontinentalne Evrope najbliže Srbiji su Danska (4,6 %) i Slovenija (3,7%). Svi ostali u kontinentalnoj Evropi, pa i oni najbogatiji, trenutno su ispod 3,3 % vakcinisanosti.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić sada veruje u svoju odluku da se okrene kineskim i ruskim vakcinama kao rešenju, dok je osigurao i nastavak pregovora s onim proizvođačima vakcina koji su dobili odobrenje za distribuciju na prostoru EU, navode hrvatski medji.

PROČITAJTE JOŠ

ČEKAJU GA PROBLEMI? Oglasila se lekarska komora, JAVNI NASTUPI Branimira Nestorovića na PREISPITIVANJU

Ide tu sad nekorektni i netačni deo da je “do sada Srbija osigurala oko milion doza”, iako je taj broj, uz milion doza iz Kine, 290.000 Sputnjik V vakcina i nekoliko desetina hiljada doza Fajzer-Biontek cepiva, veći od 1,3 miliona (a 300.000 je prilična razlika u današnje vreme nepostojanja vakcina na tržištu). U tekstu se navodi da planiramo da uvezemo još milion doza do početka marta, čime bismo osigurali vakcinisanje trećine populacije.

U grafikonu ispod možete videti neočekivanu razliku koju je uspela napraviti Srbija u brzini vakcinisanja u odnosu na grupu probranih zemalja kontinentalne Evrope. Hrvatska u odnosu na Srbiju nije pokazala naročito snalažljivom u nabavci vakcina, navode sami Hrvati.

Grafikon

Foto: Printscreen/ourworldindata.org

Ostale balkanske zemlje ne stoje tako dobro s vakcinisanjem kao Srbija. EU je osigurala oko 70 miliona evra za šest novih potencijalnih članica na Balkanu, ali „evropske linije dopremanja“, neće puno pomoći Makedoniji, BiH, Crnoj Gori, Kosovu i Albaniji.

PROČITAJTE JOŠ

PRVA DOKAZANA SMRT OD KORONE U EVROPI BILA JE U SRBIJI! Kon: Virus je bio među nama mnogo pre nego što smo bili svesni!

I svi se okreću pregovorima s kineskim i ruskim proizvođačima vakcina, zaključuje se na kraju teksta.

 

(Dnevne.rs/Jutarnji.hr)