AMERIKA ZABRINUTA: Maksimalni rast juana prema dolaru za poslednjih 10 godina (INFO)

juan
Juan je ojačao u odnosu na dolar na unutrašnjem tržištu Kine na maksimalnu vrednost još od 2005. godine, podaci su Kineskog monetarnog trgovinskog sistema

Juan je ojačao u odnosu na dolar na unutrašnjem tržištu Kine na maksimalnu vrednost još od 2005. godine, podaci su Kineskog monetarnog trgovinskog sistema.

U 8.48 po srednjeevropskom vremenu kurs dolara prema juanu pao je za 0,62 odsto, do 6,3174 juana za 1 dolar. Ukupan obim trgovine na unutrašnjem valutnom tržištu Kine od početka trgovanja do tog trenutka iznosio je 17,8 milijardi dolara. U isto vreme, u Honkongu je vrednost kineske nacionalne valute povećana za 0,51 odsto — do 6,3260 juana za 1 dolar.
[adsenseyu5]

Uzrok za rekordni rast juana je bilo saopštenje Narodne banke Kine da proučava mogućnost pokretanja probnog programa u Šangajskoj zoni slobodne trgovine koja će da omogući kineskim individualnim investitorima da direktno kupuju stranu imovinu, piše Blumberg.

Saopštenje kineske Centralne banke, po mišljenju analitičara, još jedan je u nizu koraka ka ukidanju ograničenja kretanja kapitala od strane vlasti, koja teži da poveća ulogu juana u svetu i da ga uvrsti u korpu rezervnih valuta Međunarodnog monetarnog fonda.

Predstavnici MMF–a su saopštili Kini da bi juan u skorije vreme mogao ući u sastav rezervnih valuta. Prema procenama analitičara banke „Standrad čartded plc“ iz Honkonga, verovatnost toga je 90 odsto, jer Kina ispunjava sve tehničke zahteve, dok su politički momenti u značajnoj meri rešeni. Ekonomiste „Goldman Saks grupe“ su saopštili u četvrtak da postoji mogućnost da juan postane rezervna valuta uz MMF–a dodatne uslove.

[adsenseyu1]

(sputniknews.com)