AMERIKA NUDI ISTORIJSKO POMIRENJE SRBIJI: Šta je doneo sličan potez jednom od najvećih AMERIČKIH NEPRIJATELJA

Vašington

Foto-ilustracija: Wikipedia/Architect of the Capitol, pixabay.com

Sjedinjene Američke Države planiraju “istorijsko pomirenje sa Srbijom”, a prave i novu strategiju za Zapadni Balkan, tvrdi Atlantski savet SAD, uticajna nevladina organizacija iz Vašingtona. Da li je pomirenje Srbije i SAD zaista moguće?

Prema mišljenju javnosti, rane iz devedesetih i dalje su sveže, dok s druge strane vreme neumitno teče, a jaka ekonomija i kvalitet života je nešto čime se Srbija i dalje ne može pohvaliti. Najava Atlantskog saveta povod je za priču o jednom istorijskom pomirenju koje su SAD postigle za zemljom kojoj su nanele nenadoknadivu štetu – Vijetnamom. Šta je uticalo da krvni neprijatelji danas imaju partnerstvo koje se i jednima i drugima i te kako isplati?

[adsenseyu5]

Naime, prema istraživanju instituta “Pju”, čak 84% Vijetnamaca danas ima “veoma pozitivno” mišljenje o SAD, sa kojima je njihova zemlja pre više od 40 godina završila krvavi rat. Odgovor se krije u ekonomskoj saradnji i slobodnoj trgovini.

Nakon nekoliko godina teškog oporavka posle rata koji je ostavio užasne posledice, Vijetnam se okrenuo novom programu reformi, nakon što prethodna “petoletka” nije dala zadovoljavajuće rezultate. Vijetnamci usvajaju tzv. “Doi Moi” (obnova, prim.nov.) reformu, koja je označila uvođenje modela socijalističke tržišne ekonomije (nešto slično ekonomskoj politici koju danas forsira Kina). Ekonomija je buknula, otvorila zemlju ka svetu, urađena je privatizacija (ali prava), rast je svake godine bio oko 8 odsto, i rođen je novi Vijetnam.

Foto: Tanjug/AP

Da procenti istraživanja “Instituta Pju” nisu samo prazne brojke, pokazuje i atmosfera prilikom nedavnog dočeka američkog predsednika Donalda Trampa u Hanoju, a pre dve godine i njegovog prethodnika Baraka Obame. Prethodno je premijer Vijetnama i tadašnji generalni sekretar Komunističke partije Ngujen Tan Dung dobio doček sa najvišim počastima u Beloj kući.

[adsenseyu1]

Najzanimljivije je to što svo to vreme Vijetnam nije promenio uređenje. I dalje je komunistička država sa jednopartijskim sistemom. Nije menjao srž svoje politike da bi se pomirio sa Amerikom, niti je izgubio ponos, s obzirom da se smatra pobednikom 20-godišnjeg rata. Ono što se promenilo je stopa nezaposlenosti, koja sada u Vijetnamu iznosi četiri odsto. Promenio se i godišnji dohodak prosečnog Vijetnamca, koji se uvećao 25 puta u odnosu na 1985. godinu. Komunističko, jednopartijsko uređenje nije sprečilo ni SAD da postanu najveći trgovinski partner te zemlje, sa 25 milijardi dolara bilateralne trgovine, zahvaljujući čemu je Vijetnam dobio nadimak “azijska Nemačka”. Nije Vijetnam zbog saveza sa SAD pokvario odnose sa Rusijom, pa je isto ono istraživanje instituta “Pju” pokazalo da čak 79% Vijetnamaca ima pozitivno mišljenje o Rusiji i Vladimiru Putinu. nategnutije odnose imaju samo sa Kinom, ali to je zbog teritorije u Južnom kineskom moru, ne zbog Amerikanaca.

POTVRĐENO I ZVANIČNO IZ HAŠKOG SUDA: Franjo Tuđman odgovoran za agresiju na BiH i zločine nad muslimanima u “Herceg-Bosni”

Razlika u slučajevima Vijetnama i Srbije je mnogo. Vijetnamci su svoj rat završili pre 40 godina, a u zemlji su sada dominantne mlađe generacije koje žele dobar, miran život, bez rata i krvoprolića kroz koje su prolazili njihovi očevi i dede, kao i prijateljstvo s celim svetom.

S druge strane, rane koje je ostavilo bombardovanje 1999. godine i dalje su sveže u našoj zemlji, da ne spominjemo situaciju s Kosovom koje je danas to što jeste umnogome zahvaljujući američkoj podršci.

[adsenseyu5]

Pa ipak, Vijetnamci, koji su u ratu izgubili najmanje dva i po miliona ljudi (od čega više od milion i po civila), uspeli su da se okrenu budućnosti. Uspeli su to da postignu a da ne zaborave kroz šta je njihova zemlja prošla, kao ni ko im je tu katastrofu doneo.

Nisu Vijetnamci ni manje ponosan narod od Srba, imajući u vidu njihovu pobedničku istoriju u ratovima sa daleko snažnijim neprijateljima, od dinastije Sung, Mongola, Japanaca, Amerikanaca, Crvenih Kmera i Kineza pod Mao Cedungom.

NOVI PREDLOG: “Formalno priznanje Kosova, srpska vojna baza umesto Bondstila i zajednička valuta”

Uspeli su da zakopaju ratne sekire i formiraju partnerstvo sa nekadašnjim neprijateljem, jer im je to pomoglo da bolje žive, a ne zato što vole Amerikance. Uz to, tu je još jedan, podjednako važan razlog: rat i svađa se ne isplate.

Ubice Marka Markuša ušle iz Bosne i još se kriju u Srbiji?

S druge strane, sledeće godine biće tačno jedan vek otkako se srpska trobojka vijorila na krovu Bele kuće, tek jedna od dve strane zastave u istoriji Amerike, i to u znak “podrške časnom srpskom narodu i njegovoj borbi za slobodu”, kako je to rekao tadašnji predsednik SAD Vudro Vilson. Može li sadašnja Srbija da dostigne barem deseti deo tadašnjih odnosa sa SAD, tek toliko da bolje živimo?

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:Blic.rs)

[adsenseyu2]

1 Comment on "AMERIKA NUDI ISTORIJSKO POMIRENJE SRBIJI: Šta je doneo sličan potez jednom od najvećih AMERIČKIH NEPRIJATELJA"

  1. Da, samo što je Vijetnamu prvo uzet ceo južni, pa vraćen i onda tek nastupa normalizacija…

Comments are closed.