AMERIČKI STEJT DEPARTMENT izdao ALARMANTNO upozorenje za Kosovo, dva dana pre UBISTVA Olivera Ivanovića!

Amerika

Foto: Tanjug/Edib Tahirović/Pixabay

Američki Stejt department upozorio je svoje državljane koji planiraju da putuju na Kosovo da budu dodatno oprezni zbog terorizma. Stejt department je to učinio samo dva dana pre nego što je političar Oliver Ivanović upucan ispred kancelarije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici, nakon čega je podlegao povredama.

– Terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući i Kosovo – stoji u saopštenju Stejt departmenta koje je prenela i američka ambasada u Prištini.

Kako dalje piše, “teroristi mogu da napadnu sa malo ili bez ikakvog upozorenja, ciljajući na turističke lokacije, transportne centre, pijace, tržne centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogoslužna mesta, parkove, glavne sportske i kulturne dogadaje, obrazovne ustanove, aerodrome i druge javne površine”.

U saopštenju Stejt departmenta stoji i da se “politički motivisano nasilje javlja širom Kosova”.

Pored toga, Amerikanci se upozoravaju i da ponovo razmotre putovanje na sever Kosova zbog, kako se navodi, “građanskih nemira”.

– Tenzije među zajednicama na severu Kosova nastavljaju da podstiču nasilje, demonstracije i druge vrste nemira u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu – navodi Stejt department.

PRVA FOTOGRAFIJA SA LICA MESTA: Ivanović ubijen ispred sedišta svoje stranke (FOTO)

Kako se dalje dodaje, “iako su nedavni nemiri bili politički motivisani i u njima nije bilo mešanja turista ili članova međunarodne zajednice, posmatrači bi mogli da budu uključeni ako bi došlo do nasilnih incidenata”.

U saopštenju se ne precizira na koje se to “nedavne nemire” misli.

Stejt department i ranije je izdavao slična upozorenja svojim građanima, a poslednji put “bezbednosna poruka” izdata je u decembru zbog mogućih demontracija u Prištini zbog povećanja cene električne energije, podsećaju prištinski mediji.

Podsetimo, lider Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliver Ivanović podlegao je povredama, nakon što je jutros upucan u Kosovskoj Mitrovici. Ivanović je imao više prostrelnih rana u gornjem delu tela, a lekari su pokušali reanimaciju, koja nije uspela.

Prve informacije iz KOSOVSKE POLICIJE o ubistvu Olivera Ivanovića (INFO)

– Obistinile su se naše najgore slutnje, lekari su objavili u 9.30 da je Oliver Ivanović preminuo. Pokušali su reanimaciju, ništa nije uspelo. On ima više prostrelnih rana u gornjem delu tela i nažalost sa time nije mogao da se izbori – rekao je Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić .

UBIJEN OLIVER IVANOVIĆ: Ubica pucao iz pištolja sa prigušivačem, pa zapalio astru kojom je pobegao (INFO)

Mediji prenose da su deo grada u kojem se napad dogodio blokirale jake policijske snage.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)