AMERIČKA PORUKA RUSIJI: Idete vojskom na Islamsku državu? SREĆNO! (INFO)

US-RUSIJA
Sajt Pentagona piše da je Eš Karter, američki državni sekretar za odbranu, naredio “otvaranje linija komunikacije sa Rusijom” oko vazdušnih operacija u Siriji. Neimenovani američki zvaničnici u međuvremenu su putem medija ironično poželeli Putinu “puno sreće” protiv Islamske države.

Objašnjenje je da se time želi da Rusi “budućom vojnom aktivnošču” ne ometu ili ne ugroze aktuelne savezničke napade na položaje Islamske države.

Piter Kuk, pres sekretar Pentagona, kazao je da SAD i Rusija imaju zajednički interes u borbi protov Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) u Siriji. On je dodao da tek treba da budu određeni dalji detalji, uključujući i to ko će biti uključen kao i obim toga.

[adsenseyu5]

– Svrha ovih razgovora namenjenih rešenju sukoba biće da se osigura da bilo koja buduća ruska vojna aktivnost ne omete aktuelne vojne operacije koalicije (na čelu sa SAD), da se osigura bezbednost pilotskih posada koalicije i izbegnu pogrešno prosuđivanje i pogrešne proračune – naveo je Kuk.

Pripadnici Islamske države u Siriji

On je naveo da je šef Pentagona Karter juče ujutru razgovarao sa visokim zvaničnicima američke vojske i svojim savetodavnim timom. To je, po Kuku, razvoj događaja koji je usledio nakon sastanka Baraka Obame, predsednika SAD sa Vladimirom Putinom, ruskim predsednikom.

[adsenseyu1]

Kuk je kazao da je glavni prioritet održati integritet vazdušnih operacija koalicije i bezbednost njenih pilota. Ne želimo pogrešno prosuđivanje i pogrešne proračune. Ne želimo da se desi incident – rekao je Kuk.

Vladimir Putin u Ujedinjenim nacijama

On je naveo da će biti potrebno određeno vreme da se definišu detalji, ulljučujući i to ko su “ljudi koji su najbolji i najpogodniji” za razgovore (sa Rusima).

Američki “Dejli bist” piše da su dvojica zvaničnika u privatnom razgovoru smejala Putinovom planu vazdušnog angažovanja ruske vojske protiv Islamske države, poželevši mu “puno sreće”.

Zvaničnici su rekli ovom mediju da su se manje više i nadali da će Rusija uroniti u ono što su nazvali “blatom” Sirije.

– Ako (Putin) želi da uskoči u tu zbrku, srećno mu bilo – rekao je jedan od njih i podsetio da je Rusija u sovjetsko vreme već bila upletena u borbu protiv radikalnih islamista u Avganistanu.

(Blic)