ALBANCI SU ZA PODELU KOSOVA: Dačić otkriva šta su mu predložili pojedini albanski predstavnici

Dačić

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za “Alo” da su mu i pojedini albanski predstavnici govorili da je podela najbolje rešenje za Kosovo i Metohiju.

“Ja i dalje, na primer, tvrdim da bi Albanci, kada bismo seli da razgovaramo sa njima bez njihovih mentora, pristali na podelu Kosova, jer je to i za njih dobro rešenje. Pa meni su to otvoreno govorili i pojedini albanski lideri”, objasnio je Dačić.

On kaže da su mu govorili da je ideja o podeli Kosova i za njih prihvatljiva i najbolje rešenje.

IZBAČENO IZ PASOŠA: Srpsko državljanstvo više ne postoji, evo šta sada piše tu

“Moram da priznam da je predsednik Vučić poneo dosta tereta kada je reč o traženju rešenja za Kosovo na svojim leđima. Znate, nije nimalo lako pričati i ubeđivati dobar deo međunarodne zajednice da greši i da revidira stavove. Mnogi sa Zapada su isključivi i ne žele ništa da prihvate osim ispunjenja svih zahteva Albanaca. To ne može. Srbima ništa, a Albancima sve. Kakvi su onda to pregovori? To su ultimatumi”, kritikovao je on.

Srbija

Foto-ilustracija: Tanjug/Nemanja Jovanović, Wikipedia

Dačić je kazao da zna da mnogi misle da Vučić i on idu na Zapad i na razgovore sa međunarodnim državnicima i zvaničnicima kao na veselje.

“A u stvari je mnogo gore. Zar zaista neko može da pomisli da nam Zapad nudi kolače i med? Nisu to nimalo lake stvari”, preneo je on.

Dačić je kazao da je dosta puta govorio predsedniku Vučiću da uvedemo reciprocitet – kako oni nama, tako i mi njima.

“Ali on je taj koji dosta puta spusti loptu. Što se u mnogim slučajevima pokazalo kao ispravno. Ipak, ja ne mogu da dozvolim da nas ponižava Priština i mnogi sa Zapada”, rekao je on.

Upitan da li je zaista pretio Britaniji odgovorio je da je Srbija mala zemlja i da nikome ne preti.

“Ja sam samo rekao da bi bilo dobro da se London, ali i mnogi drugi prisete prijateljstva sa Srbijom. Ne mislite valjda da možemo blagonaklono da gledamo na poteze pojedinih država koji direktno idu ka otimanju naše teritorije?”, istakao je Dačić.

14 GODINA ROBIJE: Krvavoj Azri koja je ubijala, mučila i KLALA Srbe, potvrđena prvostepena presuda

Kada je reč o stavu SPC prema Kosovu rekao je da poštuje crkvu i njen stav, ali da mora reći da pored stava nije video neko ponuđeno rešenje.

“Crkva i vladike neka rade svoj posao, ali političari su ti koji odlučuju. Najlakše je reći: ”Ne damo Kosovo”. Ali, ljudi, ko ga to daje? Ja? Vučić? Mi se borimo da sačuvamo što se sačuvati može”, poručio je on.

Dačić je rekao da poštuje svačiji stav, i da je on izneo svoj, ali da nikakve druge ideje i predloge već decenijama nije čuo.

PERFIDAN PLAN VLASTI U PRIŠTINI ZA SPREČAVANJE POVRATKA PROTERANIH SRBA: Prave puteve preko srpske zemlje

“Nije ih čuo ni predsednik Vučić, koji je poveo unutrašnji dijalog o Kosovu. Dakle, molim lepo… Ponavljam, najlakše je kritikovati”, podvukao je Dačić.

Upitan s kojim predstavnikom Prištine bi Srbija najlakše našla zajednički jezik dačić je kazao da ne voli što mora sa bilo kim od njih da priča.

“Jednostavno, mi smo od naroda izabrani da štitimo interese srpskog naroda, a ne da biramo koga volimo da nam bude s druge strane stola. Teško je pregovarati i sa Pacolijem, i sa Haradinajem, i sa Tačijem. Videli ste da je na moj svaki argument u UN Flora Čitaku potezala Miloševića. Aman, ljudi, pustite čoveka, on je umro, dajte da rešavamo probleme. Ipak, oni se drže te svoje priče kao pijan plota, jer nemaju ništa drugo. Ništa nisu ispunili od ugovorenog, ali izgleda da im se može, jer ih niko ne pritiska”, naglasio je on.

Glasaćemo za Malog

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je za „Alo“ da će njegova Socijalistička partija Srbije (SPS) glasati za Sinišu Malog kao novog ministra finansija.

“Mali se dobro pokazao na mestu gradonačelnika i SPS će glasati za taj predlog. Takođe želim da istaknem da je i Dušan Vujović odlično radio taj posao“, kazao je on.

Što se rekonstrukcije vlade tiče poručio je da SPS ne zanima rekonstrukcija.

“Mediji, kada ne znaju šta će da pišu, najave rekonstrukciju. To je pitanje za najjaču stranku, a to je trenutno SNS. Dakle, o svemu se pitaju Vučić i Brnabićeva. Mi imamo dobre kadrove u Vladi i zadovoljni smo kako rade“, istakao je Dačić.

Rekao je da su odnosi u vladi dobri, da se tu i tamo pojavi koja trzavica, ali da je to normalno.

“Ne bih se složio da radimo „u leru“. Rekao bih da radimo punom parom i da sve više i više shvatamo potrebu da radimo kao tim“, naglasio je on.

POSLE 8 PLJAČKI OD KUĆE NAPRAVIO UTVRĐENJE SA REŠETKAMA: Tomislav je nudi državi za zatvor (FOTO)

Što se SPS-a tiče rekao je da će naravno biti promena u stranci, ali na kongresu i demokratskim putem.

“Socijalisti nikada nisu bežali od promena i po tome smo poznati. Svako od funkcionera stranke podneće izveštaj, analiziraće se njihov rad i onda će ko nije dobro radio biti smenjen. Nema tu sentimentalnosti. Samo zahvaljujući takvim radom smo i opstali sve ove godine i na političkoj sceni, ali i na vlasti. Dakle, neće biti nedodirljivih u stranci“, istakao je Dačić.

zastava

Foto: rojters/AP

Pevaću sa Krstajićem ako pobedimo Brazil

Najavio je da će ako reprezentacija Srbije pobedi Brazil pevati sa selektor Mladenom Krstajićem.

„Samo neka oni dobro odigraju u Rusiji i obraduju narod. A ako pobede Brazil, obećavam da ću pevati s Krstajićem“, naglasio je on dodajući da bi voleo da ode u Rusiju sa sinom Lukom na neku utakmicu, ali da ne može da garantuje da će uspeti, jer mora da vidi da li mu obaveze dozvoljavaju.

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)